La restauració del castell medieval de Vallmoll encara la recta final

La previsió és que la tercera fase acabi a finals de març i que a partir de llavors es pugui donar a l'edifici un ús docent i lúdic. A dia d'avui s'està treballant a la Torre de l'Homenatge

19 mayo 2017 16:38 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els treballs de restauració del castell de Vallmoll, el més gran de l’època de la Reconquesta (segle XI) de la zona entre el Gaià i el Francolí, estan gairebé enllestits. Actualment s’està executant la tercera fase, i quan aquesta estigui acabada, que l’alcalde de Vallmoll, Josep Lluís Cusidó, calcula que serà a finals de març, l’edifici ja serà visitable, tot donant-li un ús docent i lúdic.

«Encara s’han d’estudiar les possibilitats i fer el projecte de museïtzació, però el castell podria acollir, per exemple, una escola de ceràmica i manualitats», afegeix Cusidó. La intenció és també que l’edifici disposi d’un espai expositiu amb peces de ceràmica i monedes trobades durant les excavacions i que actualment es troben dipositades al Museu de Valls. «Caldrà demanar-ho a la Generalitat», explica l’alcalde.


Recuperant l’entrada original
En l’actual fase del projecte, els esforços s’estan centrant en la consolidació de l’estructura de la Torre de l’Homenatge i la Sala Gòtica, tot reproduint els pisos a l’alçada original, la incorporació de bigues i dotant-lo d’una coberta. Quan les obres estiguin finalitzades, els visitants podran pujar fins dalt de tot de la torre, des d’on es podrà visualitzar tot el Camp de Tarragona.

A més a més, s’està recuperant l’entrada original, que es feia a través d’un accés en baioneta que portava fins al pati d’armes. Era en aquest espai on hi havia l’entrada principal del castell. La portalada original de pedra és la de l’actual Casa de la Vila. És per aquest motiu que s’ha hagut de fer una reproducció amb el mateix tipus de pedra per al castell.

Segons explica l’arquitecte Miquel Orellana, els treballs s’estan fent «molt rigorosament» a partir de fotografies que es conserven del castell on es pot veure la seva estructura. Pel que fa a l’alçada de cada pis, està indicada per la marca de les bigues que hi ha a les parets originals.

Les obres es finalitzaran completament amb les fases cinquena i sisena, que segons l’alcalde es realitzaran amb l’edifici ja en funcionament. Aquestes consistiran en la restauració de dues torres ubicades al pati intern del castell, una coetània, i una segona d’època carlina. I és que aquest edifici, tot i ser originalment del segle XI, va ser utilitzat en diverses èpoques fins a la Guerra del Francès, a principis del segle XIX. L’última fase consistirà en realitzar tasques d’enjardinat.


Objecte d’espoliacions
Aquesta fortificació va ser construïda al segle XI quan els regnes cristians del nord de la península van començar a conquerir al-Àndalus. Posteriorment, es va crear el poble de Vallmoll, que va créixer de forma radial al seu voltant. A partir del segle XIX, l’edifici va quedar totalment abandonat i fou objecte d’espoliacions. El 1940 va passar a ser propietat municipal i el 1995 s’inicià el projecte de recuperació.

Comentarios
Multimedia Diari