La segona edició de Vitrum tindrà el càntir com a protagonista

L'organització pretén homenatjar cada any una peça de vidre diferent amb l'objectiu de recuperar la seva memòria i difondre les seves característiques al públic assistent

19 mayo 2017 22:01 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La segona Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet, VITRUM, comptarà amb el càntir com a principal protagonista. L’objectiu és posar en valor aquesta peça tradicional i que a Vimbodí i Poblet es va fabricar durant més de 50 anys quan a principis del segle XX es va desenvolupar al municipi una important indústria vidriera.

Amb aquesta iniciativa, l’organització del certamen pretén homenatjar cada any una peça de vidre diferent per tal de recuperar-les i difondre les seves característiques entre el públic visitant.

El festival, que té com a finalitat reivindicar la tradició vidriera del municipi, enguany se celebrarà durant dos dies, el 3 i 4 d’octubre, un més que l’any passat. L’ampliació es deu a l’èxit que el festival va tenir en la seva primera edició celebrada el 2014. De fet, segons l’alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Güell, l’objectiu és consolidar la festa any rere any «donant fe del nostre caire de vila vidriera de Catalunya», i afegeix: «VITRUM és la nostra festa temàtica per excel·lència».

Més enllà del protagonisme del càntir, la festa també comptarà amb l’elaboració en directe d’altres objectes fets en vidre bufat de la mà del mestre vidrier del Museu i Forn de Vidre de Vimbodí, Paco Ramos, i altres vidriers convidats. Igual que l’any passat, el certamen es completarà amb un mercat d’artesania on es podrà trobar vidre bufat, vitrofusió, vitrall, esmalt i joieria, a més de productes tradicionals.

Tot i que l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet encara està treballant en la programació, altres activitats de caràcter familiar que es realitzaran al llarg dels dos dies de VITRUM seran jocs infantils, visites guiades, el concurs de beure amb porró, conferències i l’esmorzar popular. A més a més, els restaurants del municipi oferiran menús temàtics basats en la tradició vidriera.

La Festa del Vidre Artesà està organitzat per l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet amb la col·laboració d’entitats ciutadanes i empreses. El certamen també compta amb el suport de la Generalitat, el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà i la marca Ruta del Cister.

La tradició vidriera a Vimbodí i Poblet es remunta al segle XII, quan va existir un forn de vidre on es fabricaven llums per al monestir de Poblet. La producció vidriera va esdevenir una indústria a principis del segle XX i fins als anys 50, un període en què van arribar a funcionar quatre establiments de fabricació de vidre.

Comentarios
Multimedia Diari