«La seguretat al Barri Antic de Valls és la nostra preocupació»

EntrevistaEl relleu d’Albert Batet. Dolors Farré va entrar a l’Ajuntament l’any 2008. Del 2011 al 2019 ha estat regidora de Via Pública i ara també és alcaldessa (Junts per Valls)

15 agosto 2019 16:00 | Actualizado a 15 agosto 2019 16:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Com està vivint les primeres setmanes com a alcaldessa?

És curiós... tothom m’ho pregunta (riu). Suposo que serà per la novetat. Et diré que molt intens perquè, ja ho veu, moltes obres: la carretera del Pla, el passeig dels Caputxins, a la Xamora, al pavelló Joana Ballart, al parc del Mas Miquel... També reunions i trobades amb els diferents departaments de l’Ajuntament i planificant també els projectes i actuacions del mandat. Però més enllà de tot això, el que més destacaria és com la gent et fa arribar el que li preocupa. Com a regidora de Via Pública, ja ho vivia i era la part que més m’agradava, perquè representava el contacte directe amb la gent i treballar a peu de carrer; jo amb això no canviaré.

Heu revalidat el pacte amb ERC però comenceu una nova etapa amb noves cares...

Sí, noves persones, i un equip obert i plural... De fet, la meitat dels regidors de Junts per Valls ho són per primera vegada. És cert que l’acord és de nou amb ERC; és cert també que alguns dels projectes tenen continuïtat i és lògic que sigui així perquè hem de posar en marxa el Museu Casteller, rehabilitar Ca Xapes per la Llar i tirar endavant amb les noves seus per la Policia Local o l’Escola de Música, entre altres.

Com ajudarà a dinamitzar el Barri Antic el Museu Casteller?

Tindrà un paper molt important i el seu impacte serà molt positiu. Equipaments com la Biblioteca, l’Escola Oficial d’Idiomes o l’Enxaneta al Carme demostren que posar serveis al centre històric ajuda. No estem parlant només d’edificis, sinó sobretot de serveis. Però més enllà dels equipaments, el projecte del Barri Antic ha de ser sobretot un projecte també del dia a dia, de donar resposta a les necessitats dels veïns, la seguretat, la mobilitat, el comerç o l’habitatge.

Sí, però el Barri Antic continua tenint problemes amb pisos buits o inseguretat. Què tenen pensat fer per resoldre-ho?

La seguretat ha de ser la nostra preocupació central i serà sempre el primer. Per això, he demanat augmentar la presència policial i així s’està fent. Tenim previst també reforçar de manera ràpida la plantilla de la Policia Local i això tindrà una incidència directa en el Barri Antic.

S’haurien d’augmentar les ajudes per rehabilitar els pisos al centre històric?

Sens dubte, perquè la rehabilitació, pel que representa de recuperar edificis en mal estat i també com a forma de suport directe als veïns que viuen i creuen en el barri, és un aspecte central. A més, hem de plantejar de manera seriosa i ben planificada actuacions directes de l’Ajuntament en la promoció d’habitatges.

Cada any s’implanten noves empreses al polígon industrial. Quines actuacions s’haurien de fer a curt termini?

En primer lloc, projectes que aviat seran realitat, com la creació de la nova rotonda i el nou accés a la zona nord del polígon, a Palau de Reig, que ha d’executar l’Incasòl. També ben aviat la segona fase de l’asfaltatge del carrer Licoristes, que suposa donar continuïtat a les inversions dels últims anys com la del carrer Artesans. També l’accés a la part sud del polígon entre el carrer Fusters i l’N-240, que també ha de ser clau per la mobilitat. A la vegada, totes les obres de manteniment, la millora de la neteja i, molt important, la modernització integral de l’enllumenat a tot el polígon.

El nou POUM vol recentralitzar la ciutat al voltant del Barri Antic i recuperar els torrents com a espais verds.

El POUM és un èxit de tots. La passada legislatura vam aconseguir aprovar-lo per unanimitat i això se li ha donar tota la importància, perquè vol dir que ens vam posar d’acord en quina ciutat volem a nivell de planejament urbanístic pels propers anys. Si volem que els torrents siguin un lloc de passeig, d’esbarjo, per descobrir la natura, cal protegir-los i cuidar-los. Ja hem encarregat el projecte de retirada de col·lectors. I sobre recentralitzar el centre històric, el POUM també marca el camí, que no és altre de donar prioritat al desenvolupament de les zones que hi ha al voltant del barri antic, per tornar-lo a situar com autèntic centre de Valls, al bell mig geogràfic tota la ciutat.

La gestió del Pius Hospital ha estat un tema criticat per l’oposició, ja que reclamen que sigui el Servei Català de la Salut qui gestioni directament el Pius.

Hi ha punts de vista diferents, és cert, però, per la importància que té l’hospital, pel que representa en un tema tan clau com és la salut de la gent, de donar servei no només a Valls, sinó a tot l’Alt Camp i a tota la Conca, el que cal asseure’s, escoltar tothom, donar veu als professionals, a experts, amb les institucions, amb els grups polítics, i fer-ho sense prejudicis d’entrada.

Un altre dels projectes de ciutat és ser seu universitària...

Ho és. En els últims anys, hem fet grans avanços en equipaments, hem anat cobrint dèficits que teníem... i pensem que ara tenim els actius per plantejar-nos ser seu universitària. És una vella aspiració, però crec que ara podem avançar-hi. I per fer-ho, perquè no serà senzill, el que cal és la implicació de molta gent, de l’Ajuntament, és clar, però també de les entitats, d’una manera àmplia, perquè aquest és un projecte de ciutat.

Comentarios
Multimedia Diari