La situació econòmica de l'Ajuntament de Tarragona és 'inestable'

El nou equip de govern (ERC i En Comú Podem) reforçarà el servei d’inspecció per augmentar els ingressos i es treballarà per millorar l’estalvi però no augmentarà la pressió fiscal

16 julio 2019 17:23 | Actualizado a 16 julio 2019 17:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El conseller de Serveis Econòmics, Serveis Centrals i Personal, Jordi Fortuny, i la consellera de Contractació, Laura Castel, han comparegut en  roda de premsa per explicar la situació financera de l’Ajuntament Tarragona.

El conseller de Serveis Econòmics, Jordi Fortuny, ha manifestat que  “l’Ajuntament té un problema estructural perquè els ingressos corrents podrien no ser suficients per pagar les despeses corrents i el deute”.

Així, l’any passat les despeses van augmentar més que els ingressos i en aquests moments  “estem en una situació d’equilibri inestable; si seguim aquesta tendència l’Ajuntament es podria trobar sense capacitat d’inversió i hauria de fer ajustos importants”.

En concret,  la tendència des del 2015 ha estat un increment de la despesa corrent del 18%, mentre que des del 2015, els ingressos només s’han incrementat el 7,5%.

Aquesta evolució desfavorable entre ingressos i despeses corrents té com a conseqüència que el 2018, la ràtio legal d’estalvi net va ser positiva per només 413.000€, una xifra molt baixa que pot donar un resultat negatiu fàcilment. Si l’Ajuntament tingues una ràtio legal d’estalvi net negatiu no podria, perquè ho prohibeix la llei, acudir a finançament extern - demanar crèdits- ,  per tant,  fer inversions. 

La conselleria de Serveis Econòmics de l’Ajuntament, Laura Castel,  ha fet una projecció per enguany en el sentit que sinó s’adopten mesures d’estalvi i s’augmenten els ingressos, el resultat serà negatiu amb les conseqüències esmentades anteriorment.

A 31 de desembre del 2018, l’Ajuntament devia 179 milions d’euros i el deute viu consolidat per habitant era d’1.353 €.

El conseller de Serveis Econòmics, Jordi Fortuny, ha afirmat : “aquesta és la situació que hem heretat i  hem de revertir. Ho volem aconseguir estalviant despeses i augmentant i potenciant el servei d’inspecció.  No incrementarem impostos, ni pressió fiscal, però sí que augmentarem les inspeccions. Volem recaptar diners dels que no paguen i els hi correspon fer-ho”.

El regidor també ha assenyalat que “estructuralment s’ha de millorar  per fer  possible finançar les inversions municipals amb fons propis;   i allunyar-se cada vegada més,  de demanar un crèdit per a executar qualsevol inversió”.

La visió diferent del PSC

El conseller socialista, Pau Pérez (antic responsable de l'àrea d'hisenda de l'Ajuntament, ha destacat que el govern de Ballesteros “deixa un Ajuntament sanejat amb diners a la caixa”.

Quan el PSC va entrar a governar, l’endeutament del consistori era del 115%, actualment s’ha reduït al 98%. El Grup Municipal Socialista afirma que hi ha més de 20 milions d’euros per invertir aquest any; dels quals 5 milions són de les inversions no executades del préstec del 2018, 11,3 milions del pressupost del 2019 i 3 milions pel que fa al romanent de despeses generals de tresoreria.

A més, el socialista, Pau Pérez, ha especificat que el Patronat d’Esports disposa de 2,7 milions per gastar en el que queda d’any. Ja que fins a data de 9 de juliol, l’empresa municipal, que té un pressupost de 4,68 milions d’euros, només ha gastat 1,93 milions.

“Si a dia d’avui a la caixa del Patronat hi ha més de 2,7 milions d’euros, perquè no s’ha invertit 60 mil euros en el campionat d’Espanya de 3x3 i en el que havia d’haver estat un centre de tecnificació?” s’ha preguntat el conseller Pérez.

Comentarios
Multimedia Diari