Más de Tarragona

La societat La Nova Amistat de La Canonja celebra 150 anys

La junta de l’entitat crea una comissió per treballar amb el calendari d’activitats per commemorar la fita històrica

Cristina Valls

Whatsapp
L’antiga entitat encara conserva articles del cinema i altres artilugis diversos. FOTO: ALBA MARINÉ. FOTO: ALBA MARINÉ.

L’antiga entitat encara conserva articles del cinema i altres artilugis diversos. FOTO: ALBA MARINÉ. FOTO: ALBA MARINÉ.

Un vertader punt de trobada d’oci per al col·lectiu agrícola, cultural i polític dels anys seixanta i una de les entitats que suma més història del municipi de La Canonja. Es tracta de la societat La Nova Amistat, la qual celebra enguany ni més ni menys que 150 anys. «És complicat resumir tant de temps en unes frases. I és que aquesta entitat va néixer arran de la necessitat d’un poble treballador de voler esbargir-se. Primer, es va començar creant el bar, on es van dur a terme milers d’activitats. Des de llavors, no va aturar el seu desenvolupament», explica emocionada l’actual presidenta de la Societat La Nova Amistat, Conxi Rimón.

Tant ella com la nova junta, constituïda fa poc, pretenen revifar l’esperit de la societat agermanant-se amb altres entitats. També es fixen com a objectiu futur arranjar l’espai antic de l’entitat, el qual requereix certes millores. «Anem per feina i volem parlar amb l’Ajuntament per arribar a algun acord. Primer, però, ens volem ocupar del calendari d’activitats per commemorar la fita històrica, perquè volem que surti bé. Per això, hem creat una comissió de sis membres per tal de coordinar-ho tot», continua Rimón. La programació d’actes ja va donar el seu tret de sortida aquest gener amb la col·locació de la pancarta commemorativa a la façana de La Nova Amistat sota el lema 150 anys d’una història compartida .


‘Tot un patrimoni’
L’espai de l’antiga societat és d’allò més ampli i hi aplega una gran quantitat d’històries que resten agrupades dins un llibre antic, el qual la presidenta ha portat a la trobada. «Val a dir, que una de les iniciatives de l’homenatge també inclou renovar aquest volum on es recopila la trajectòria de tot un patrimoni i ho farem amb la col·laboració de l’historiador local Francesc Roig, qui està elaborant el llibre d’aniversari on recollirà imatges antigues i testimonis que detallaran l’evolució dels més de 100 anys de l’ens», afegeix.

Entre altres activitats d’oci, com ara el joc de cartes, de dòmino i billar, l’entitat també era famosa per la seva oferta teatral. Al primer pis, encara es manté la zona de l’escenari i la llotja. Temps després, però, va esdevenir cinema. «Tal com corroboren les persones més grans que han vist créixer l’entitat, i que sovint fa petar la xerrada al bar, aquí es va arribar a projectar cinema mut, pel·lícules subtitulades en blanc i negre i algunes de Charles Chaplin com ara el llargmetratge El gordo y el flaco. De fet, encara en conservem la màquina de projectar pel·lícules », aporta la barcelonina, qui en venir a viure amb la seva parella –natural de La Canonja– s’hi va interessar molt per l’entitat.

Pel que fa a la quantitat de socis, la junta n’està molt satisfeta. Són prop de 80 i s’estimen molt el casal. El primer acte de caràcter oficial es durà a terme demà dissabte 18 de març a partir de les 20 hores amb la descoberta de la placa dels 150 anys de l’entitat a la façana principal –al número 23–, un acte en el qual hi haurà aperitiu per a tots els socis i convidats i una explicació dels actes que configuren la celebració. A més, hi assistiran el rector de La Canonja, Mossèn Miquel Combalia, i el Director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, Jordi Agràs.

Temas

  • TARRAGONA

Comentarios

Lea También