La tòfona es reivindica en una fira que creix i es consolida

Un dels plats forts va ser el segon concurs de gossos tofonaires. El guanyador va ser el Zac, un pastor belga que va repetir podi junt amb el seu amo, el veí d’Alcover Juan Magaña

21 enero 2018 17:27 | Actualizado a 21 enero 2018 17:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Unes tres-centes persones van visitar ahir la segona edició de la Fira de la Tòfona a Vilanova de Prades. La iniciativa va néixer amb la voluntat de donar a conèixer aquest preuat producte de fortes arrels al municipi, i per apropar els amants de la tòfona.
La jornada va començar amb l’obertura del mercat de productes artesans de proximitat i elaborats amb tòfona.
Un dels organitzadors de la fira, Oriol Domènech, va assegurar ahir abans que comencés el concurs que «enguany hem muntat més carpes i l’any vinent hi haurà més parades».
També hi havia un espai de degustacions de vins i tapes amb tòfona i de paella. A més i dirigit a un públic més especialitzat es van oferir un seguit de jornades tècniques presentades pel Centro de Investigación y Tecnología Alimentaria (CITA-Aragón) i el Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya (CTFC), a través de les quals el visitant va conèixer més detalls sobre el cultiu. La taula rodona portava per nom: Avenços en el cultiu de la tòfona, a càrrec de Sergi Garcia. Hi van assistir més de cent persones. Com a novetat d’enguany i durant la fira, els participants van gaudir del show cooking del xef Francesc Arumi, del conegut restaurant Can Jubany. I un dels principals atractius de la festa per al visitant, va ser el concurs de gossos tofonaires, a dos quarts de dotze del migdia al camp de futbol municipal de Vilanova de Prades.

El mercat de productes elaborats amb tòfona va ser un dels principals reclams de la jornada

El guanyador va ser el Zac, un pastor belga que va repetir podi, i el seu amo Juan Magaña de 35 anys i veí d’Alcover.
Aquestes competicions consisteixen que cada un dels participants trobi quatre tòfones en un màxim de quatre minuts. Guanya qui les localitza totes en menys temps. D’altra banda, si el gos es menja alguna tòfona, queda directament desqualificat.

Més participants
En aquesta edició, davant l’èxit de participació i de públic de l’any anterior, enguany s’ha incrementat a quinze el nombre de participants inscrits. «Fa dues setmanes que hem tancat les inscripcions», assegura Domènech.
A més els participants i els gossos eren de tot Catalunya. L’obsequi dels tres guanyadors era una panera, i els participants van rebre un diploma i una ampolla de vi.
La fira va comptar amb la col·laboració de nombroses entitats i associacions. Amb motiu de la fira els restaurants de Vilanova de Prades van oferir algun plat elaborat amb tòfona. La clausura de la fira va ser a les tres del migdia.
Per la seva part, l’alcalde de Vilanova, Artur Miró, va explicar que «malgrat el fred, això suposa per a la localitat una gran aportació econòmica».

La tòfona silvestre s’ha anat perdent els últims 20 anys i ara el futur se centra en el conreu

La tòfona silvestre s’ha anat perdent els últims 20 anys i ara el futur se centra en el conreu. De fet, a la zona hi ha força plantacions i s’espera que vagin a més. A Catalunya hi ha moltes hectàrees per explotar que són aptes pel cultiu de tòfona.
L’organització, que implica Ajuntament de Vilanova de Prades, Tòfona de la Conca, l’Associació de productors de tòfona de Catalunya i el CTFC, es mostra molt satisfeta per com s’ha desenvolupat aquesta edició i per l’any vinent vol repetir l’experiència i consolidar aquesta fira com un nou pols d’atracció del sector i de públic en general cap a aquesta localitat durant l’hivern, període idoni per a la tòfona negra.
Per la pròxima edició preveuen ampliar la programació. L’esdeveniment enguany va prendre més entitat, ja que es presentava com a fira, mentre que l’any passat es parlava de jornada dedicada a la tòfona.

Comentarios
Multimedia Diari