La vida de mossèn Ramon Muntanyola a través dels Goigs

Demà, a partir de dos quarts de vuit de la tarda, a l'església de Sant Agustí, es presentarà el llibre 'Els Goigs i altres himnes populars de Mn. Ramon Muntanyola', a càrrec del professor Lluís Maria Moncunill Cirac

21 junio 2017 09:10 | Actualizado a 21 junio 2017 10:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els Goigs i altres himnes populars de Mn. Ramon Muntanyola. Aquest és el nom que rep el llibre que es presentarà demà a partir de dos quarts de vuit de la tarda a l'església de Sant Agustí. Es tracta d'un recull de tots els Goigs que va escriure mossèn Ramon Muntanyola durant tota la seva vida als diferents pobles on va viure. El recopilatori ha estat a càrrec de mossèn Joan Roig i Montserrat, qui fa un comentari de cada un dels Goigs. La presentació d'aquesta obra és un dels actes commemoratius del centenari del naixement de mossèn Ramon Muntanyola.

El Goig és una poesia dedicada a la Verge i als Sants, fetes per cantar en grup a les esglésies, en celebracions i festes majors. Es té constància dels Goigs a Catalunya des del segle XVI. Així ho explica Carles Baches, president dels Gogistes Tarragonins, entitat encarregada d'editar el llibre. La majoria dels Goigs tenen lletra, música, i també, un comentari darrere que explica la història del Goig. I això s'agraeix.

El protagonista de l'obra, mossèn Ramon Muntanyola, va néixer a l'Espluga de Francolí, l'any 1017. Era un prevere -també anomenat capellà- que feia poesia. "Era un home de terra, dedicat a l'aspecte patriòtic i molt discutit per les seves idees", explica Baches. Mossèn Ramon Muntanyola va cursar estudis de teologia i va viure en diferents poblacions dels Països Catalans. En els primers anys de prevere, va escriure els seus primers Goigs dedicats als patrons del seu poble, els sants màrtirs Abdon i Senén, que publicà en primera edició el 1948. Després d'una llarga malaltia, mossèn Ramon Muntanyola va morir el 10 de setembre de 1973.

"Ens semblava molt interessant que a Tarragona també se celebrés la commemoració del centenari. Vam decidir recollir els Goigs i buscar una persona que ho coordines", explica Carles Baches, qui assegura que d'aquesta manera "tothom els podrà conèixer de primera mà". I és que els Goigs són un camp minoritari, una mica desconegut per la gran majoria. Per això és important explicar-ho, donar-ho a conèixer. 

"Potser és un món una mica desconegut perquè les publicacions, del segle XIX i XX, quedaven a les parròquies, no es distribuïen", explica Carles Baches, qui afegeix que "ara notem una revifalla en l'interès cap als Goigs. Això es nota en què, per exemple, unes cinc confraries de Setmana Santa van parlar en el seu opuscle sobre els Goigs. Això és una bona notícia".

Demà, a partir de dos quarts de vuit de la tarda, a l'església de Sant Agustí, tindrà lloc la presentació del llibre, a càrrec del professor Lluís Maria Moncunill Cirac, un catedràtic emèrit especialista en el món de les lletres. En l'acte hi assistiran l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, i l'alcalde de l'Espluga de Francolí, David Rovira.

 

 

Comentarios
Multimedia Diari