La videovigilància de la Part Baixa de Tarragona dóna els seus fruits

Balanç positiu de la gravació d'imatges de les 20 càmeres situades estratègicament en aquest barri de la ciutat.

30 noviembre 2017 13:53 | Actualizado a 30 noviembre 2017 18:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Junta Local de Seguretat de Tarragona s'ha reunit aquest dijous per fer balanç de l'activitat policial durant els primers deu mesos de l'any, posant un èmfasi especial a la passada campanya d'estiu.

Durant la reunió s’han presentat les càmeres de videovigilància a la Part Baixa de la ciutat, s’han analitzat les dades delinqüencials fent un repàs dels dispositius conjunts de Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra més destacats , s'ha fet balanç de la campanya de platges i s'ha informat de les accions per incrementar la vigilància a les escoles de la ciutat.

La Junta Local de Seguretat ha fet un primer balanç positiu de la posada en funcionament del sistema de videovigilància de la Part Baixa. El sistema consta d’un total de 20 càmeres ubicades en diferents punts d’aquest entorn, amb l’objectiu de contribuir a la millora de la seguretat ciutadana en la Part Baixa de la Ciutat, per on transiten diàriament unes 15.000 persones i uns 20.600 vehicles, aproximadament.

El sistema està en funcionament les 24 hores del dia els 365 dies de l’any i permet la visualització i gravació de les imatges de la via pública, afavorint la recuperació de les imatges que puguin servir com a prova davant d’una infracció a les Ordenances Municipals o dels fets delictius es produeixin en els carrers on estan ubicades.

Anàlisi de les dades delinqüencials

La Junta Local de Seguretat ha analitzat positivament l’evolució dels delictes a la ciutat ja que, tot i l’augment del número de denúncies (10.843), en els darreres 5 anys s’ha constat una reducció acumulada del 3,8% dels fets delictius.

Pel que fa als delictes contra el patrimoni en les seves diverses tipologies, la comparativa interanual mostra un important descens dels robatoris amb violència que han caigut un 17,4%, una xifra que en cas de les estrebades a la via pública en particular encara és més important amb un descens del 38,9%. Quant als robatoris amb força a domicili, les dades mostren un lleuger descens del 0,5%.

Del total de delictes a la ciutat, els furts continuen sent la tipologia més nombrosa amb un 43% del total. En segon lloc, es troben els robatoris amb força a interior de vehicle que representen un 14,5% del total.

En aquest sentit, cal destacar que entre la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra han detingut 51 persones de les quals vuit acumulen diversos fets similars.

Trànsit i Seguretat Viària

La Junta Local de Seguretat ha valorat positivament les dades dels primers deu mesos d'aquest 2017 referents al trànsit a la ciutat. En el que portem d'any s'ha reduït un 2% el nombre d'accidents a la ciutat (906 al 2017 vs els 920 del mateix període de 2016).

En quant a les conseqüències dels accidents, s’ha de remarcar:

  • La reducció en un 24% dels ferits greus (13 víctimes)
  • La reducció en un 28% de víctimes per atropellament (57 persones atropellades)
  • No s’ha produït la mort de cap persona per accident de trànsit en vies urbanes

En col·laboració amb el Servei Català de Trànsit, s’han dut a terme diferents campanyes relacionades amb la conducció de vehicles:

  • S’han realitzat més de 3.000 proves d’alcoholèmia i drogues a conductors, i s’han tramitat 260 denúncies (el 9% de les proves practicades).
  • S’han realitzat controls de velocitat a més de 53.000 vehicles, amb un total de 3.357 denúncies per excés de velocitat (el 6% dels vehicles controlats).

Seguretat a les escoles

L'Ajuntament de Tarragona, a través de les Conselleries de Seguretat Ciutadana i Ensenyament, juntament amb la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra treballen en un protocol per evitar els robatoris i actes de vandalisme en els centres escolars de la ciutat.

Aquest mes de novembre ha tingut lloc una primera reunió entre totes les parts implicades, també la direcció d'alguns dels centres escolars, per analitzar els últims episodis produïts recentment.

Fruit d'aquesta reunió ja s'està treballant en la redacció d'un decàleg amb mesures a adoptar en diferents àmbits: increment de la vigilància per part dels cossos policials, realització de xerrades informatives a l'alumnat per recordar aspectes relacionats amb la seguretat, treball preventiu amb l'entorn de les escoles, etc.

Totes aquestes mesures, d’àmbit proactiu i preventiu, van adreçades a millorar la percepció de seguretat per part de tota la comunitat educativa, fet que es valorarà en reunions periòdiques entre les diferents parts.

Dispositius conjunts rellevants

Durant l’any s’han portat a terme diversos dispositius conjunts entre els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Tarragona. Un dels més destacats va permetre desarticular un entramat criminal dedicat al tràfic de drogues on es van detenir 45 persones.

Aquest dispositiu com d’altres que s’han dut a terme a la ciutat són el resultat de les investigacions policials i de la col·laboració ciutadana a través de diferents entitats i associacions de veïns. En aquest sentit, cal recordar la importància de la corresponsabilitat de la seguretat de la ciutadania com a peça clau de la prevenció de delictes.

Campanya de Platges

Per últim, en el transcurs de la Junta s'ha informat del balanç de la campanya de platges, que s’ha desenvolupat entre el 16 de juny i l’11 de setembre, amb un total de 1.865 serveis realitzats, destacant els següents:

  • A nivell proactiu, s’han realitzat més de 400 visites i inspeccions a determinats serveis de la franja litoral, Càmpings i Creu Roja, col·laborant amb els seus serveis.
  • En l’àmbit del Medi Ambient, s’han realitzat un total de 88 serveis (acampades i autocaravanes, abocadors il·legals, neteja i desperfectes, control de gossos i embarcacions d’esbarjo, etc.
  • En l’àmbit de la Mobilitat, s’han realitzat un total de 209 serveis de trànsit, fonamentalment control d’estacionaments i regulació de la circulació.
  • En relació a la Seguretat Ciutadana, s’ha realitzat 418 serveis entre controls d’accessos a les urbanitzacions, identificacions de persones, infraccions a les ordenances municipals i infraccions penals (furts i robatoris, i robatoris en interior de vehicles).

Comentarios
Multimedia Diari