L'abstenció de CiU i PP permet a l'equip de govern socialista de Tarragona aprovar els pressupostos per al 2015

ICV vota en contra dels comptes, que ascendeixen a 131 MEUR amb les obres dels Jocs Mediterranis i el mercat central com a principals inversions

19 mayo 2017 23:53 | Actualizado a 20 mayo 2017 21:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L'abstenció dels grups de CiU i PP al ple ha permès l'equip de govern socialista a l'Ajuntament de Tarragona aprovar els pressupostos municipals per al 2015, que ascendeixen a 131 milions d'euros. Tot i les crítiques de l'oposició a la proposta presentada pel govern municipal, convergents i populars han justificat la seva abstenció amb l'argument de la "responsabilitat", per donar estabilitat al consistori i permetre la finalització de projectes pendents -com les obres dels Jocs del Mediterrani o del mercat central, que es troben entre les principals inversions-. Uns plantejaments que el mateix alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, els ha agraït. La regidora d'ICV ha estat l'única que ha votat en contra.

 

Apel·lant al "treball ben fet" en la confecció dels comptes i la voluntat de "dotar aquesta ciutat de l'estabilitat necessària", l'alcalde s'ha felicitat per l'aprovació d'un pressupost que, com des del primer any de mandat, ha requerit de l'abstenció de bona part de l'oposició -tradicionalment havia estat el PP, però en aquesta ocasió se li ha sumat també CiU-. "Si algú pensa com s'albirava el mandat fa tres anys i mig no hauria fet aquest pronòstic", ha recordat Ballesteros, que ha repartit mèrits, principalment al seu executiu, però també ho ha estès a "l'alçada de mires de tots".

 

Ha estat el colofó d'un debat al ple que ha posat de relleu, novament, el joc d'equilibris polític sobre el qual se sustenta la governabilitat municipal, però també els moviments tàctics davant la imminència de les pròximes eleccions municipals. La portaveu de CiU en aquest ple, Maribel Rubio, no ha perdut l'oportunitat de retreure a Ballesteros que hagi decidit congelar taxes i impostos l'any vinent com una "mesura electoralista" després d'incrementar la càrrega fiscal en 5 milions d'euros els últims anys.

 

També ha avisat de l'endeutament "insostenible" en 252 milions que han de suportar les arques municipals -prop del 150%-. "Segresta el futur de la ciutat, paralitza el seu funcionament i impossibilita prendre mesures contra la crisi", ha argumentat, abans d'anunciar l'abstenció convergent per una qüestió de "responsabilitat" i permetre que els projectes pendents de ciutat s'acabin materialitzant.

 

Des dels bancs del PP, Alejandro Fernández ha intentat portar l'aigua cap al seu molí. Després de pintar un quadre apocalíptic, pel qual el consistori va ser "intervingut i rescatat" pel govern espanyol en la seva condició d'un dels meus endeutats de l'Estat -que Ballesteros ha respost reclamant els ingressos que pertoquen a l'Ajuntament i que l'Estat no transfereix: "no vull rescats"-, ha argumentat la seva nova abstenció com a fruit del seu compromís inicial de "garantir l'estabilitat" i no "bloquejar" l'acció de govern municipal.

 

Tot i assegurar que la impossibilitat de tancar un pacte amb CiU a l'inici del mandat ha tingut efectes "demolidors", el portaveu conservador ha fet un balanç favorable de les propostes que, assegura, han introduït els populars a l'acció política del govern municipal, en aspectes com la promoció turística, la rehabilitació d'edificis, equipaments als barris o la necessitat de baixa impostos. "Congelar no és suficient", ha advertit.

 

L'únic vot en contra als comptes ha arribat de la mà de la regidora d'ICV, Arga Sentís, qui s'ha mostrat molt crítica amb la desconnexió entre els comptes presentats i el context econòmic i social que pateixen els habitants de la ciutat. "No és un pressupost coherent i no té clares les prioritats", ha assegurat, tot lamentant que el criteri bàsic per a la seva elaboració ha estat "l'aritmètica de la sala de plens" i no les grans i creixents desigualtats socials a la ciutat, que hauria d'haver estat la prioritat. Segons ha recordat, bona part dels 28 milions d'euros en inversions aniran a parar als Jocs del Mediterrani i les obres del Mercat Central. "Voldríem que els socialistes fessin pressupostos socialistes", ha tancat, tot reblant que els comptes són també els de CiU i PP.

 

Comentarios
Multimedia Diari