L’adéu de la llibreria la Rambla

Tradició. Els dos germans Marrugat asseguren que tancar el negoci «ha estat la decisió més dura que hem pres a la vida». La ciutat perd un actiu cultural molt important

30 junio 2018 08:05 | Actualizado a 02 julio 2018 17:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ha arribat el dia. Cinquanta anys després, la Llibreria La Rambla de Tarragona tanca avui les seves portes per sempre més. «Una decisió molt dolorosa», expliquen el Ramon i la Rosa Marrugat, propietaris del negoci.

El local, on predomina la fusta i el ferro verd, deixarà d’acollir llibres, però les seves parets no podran mai oblidar les històries viscudes.

La llibreria no ha pogut suportar els canvis en els hàbits del consum de lectura, i tampoc l’era de la digitalització. Aquests i altres factors han contribuït que la ciutat perdi, avui, un actiu cultural de primer nivell.

Llibres sobre la història de Catalunya amb un descompte del 50%. Quaderns escolars a 1 i 2 euros. Una samarreta de la sèrie televisiva Polseres vermelles a 3 euros. I, sobretot, llibres i més llibres sobre Tarragona i tots els seus encants, entre ells, els castells.

Aquest és l’aparador de la Llibreria La Rambla, un dia abans d’abaixar definitivament la persiana. A l’interior s’hi respira tristesa i melancolia, però també agraïment a totes aquelles persones que entren per donar suport a la família i, de pas, comprar l’últim llibre a la Rambla Nova, número 99. 

Un ventilador que no para de donar voltes presideix la part central del local, coberta de plafons que expliquen la història de la llibreria. En mig, una escala amb la barana de ferro de color verd condueix fins a uns dalts on també hi ha llibres. En aquest cas, de la secció local.

Al fons hi ha una altra sala, on antigament es feien les exposicions. Actualment, hi ha els articles de papereria i tasses model Mr. Wonderful. Les mirades es concentren en el sofà de color granat i estil Art Deco ubicat al centre de la sala.

Aquí és on fins ara s’asseien aquells que presentaven llibres. En Ramon i la Rosa expliquen que el sofà era de la seva àvia i que sempre el recorden al mateix lloc. Ells dos tenen clar que s’acaba l’aventura que va començar ara fa 50 anys.

La Llibreria La Rambla va obrir portes al públic el 14 de desembre de l’any 1968. Un grup de tarragonins, atrets per la cultura i motivats per la catalanitat menystinguda pel règim franquista, tenien ganes de fer coses.

Volien agrupar-se. I era més fàcil fer-ho a través d’una empresa, que no pas d’una associació. Així neix la Llibreria La Rambla, amb l’objectiu de fomentar la difusió del llibre i promoure les activitats artístiques i culturals. Els socis fundadors van ser Josep Anton Baixeras, Josep Ferrer Bosch i Pere Lloret.

L’acte d’inauguració va tenir lloc a l’Ajuntament de Tarragona, i va comptar amb una conferència del valencià Josep Fuster. «Era l’espai ideal per poder fer una sèrie d’accions que, en aquell moment, estaven prohibides», explica Ramon Marrugat, fill del primer propietari, Ramon Marrugat pare.

«Eren massa avantguardistes per a l’època», assegura el fill. Entre altres coses, a la Llibreria La Rambla es va fundar l’entitat Òmnium Cultural de la secció del Tarragonès, també s’hi programaven exposicions i es compartien llibres en llengua catalana. 

Ramon Marrugat pare –ara ja jubilat– va ser un dels impulsors d’aquesta iniciativa. La llibreria encara ara manté la seva personalitat, «catalanista i progressista», explica Marrugat fill, que afegeix que «actualment, el local ja no compleix la funció d’abans, quan s’havien d’amagar per fer depèn quines coses». 

Punt final

Fa uns mesos, els dos germans, en Ramon i la Rosa, van prendre la decisió més dura de la seva vida: tancar la llibreria. «Creiem que ha arribat el moment.

El mercat cada vegada es fa més prim i costa molt vendre un llibre», explica Marrugat, que afegeix que «hi ha molts factors que ens han conduït a aquesta situació, com per exemple el trasllat dels centres comercials als afores de la ciutat, els canvis en els hàbits de consum i la digitalització». La manca de cultura lectora del país també ha ajudat.

La família Marrugat assegura que aquests últims dies són moltes les persones que entren a la llibreria a mostrar el seu suport. «Ja fa temps que madurem la idea; tot i això, es tracta d’una decisió molt dolorosa», explica Marrugat. La família ha apostat sempre pels autors novells, «amb ganes de fer coses noves». De fet, el primer taller de l’Escola de Lletres es va fer a la Llibreria La Rambla. 

Tarragona també perd un actiu cultural molt important per la ciutat. «Ara toca reflexionar sobre quin model de llibreria i de comerç volem», explica Marrugat.

A través de les xarxes socials, els tarragonins han mostrat, en aquests últims dies, la seva tristesa en conèixer la notícia del tancament de la llibreria. El d’avui és un dia històric. No només per la família Marrugat, sinó també per tota la ciutat. 

Comentarios
Multimedia Diari