L’antiga caserna de la Guàrdia Civil es convertirà en nou habitatges socials

L’Ajuntament preveu invertir 575.000 euros en diverses fases i espera que tot estigui acabat en aquesta legislatura

25 mayo 2020 08:20 | Actualizado a 25 mayo 2020 09:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

D’ús policial a ús social. Aquesta és la destinació que es vol per les antigues dependències de la caserna de la Guàrdia Civil a l’Espluga de Francolí. Amb una inversió de mig milió d’euros, es pretén rehabilitar l’immoble per acollir nou habitatges socials. L’objectiu és que les famílies puguin entrar a viure en aquesta legislatura.

L’immoble es troba en el número 24 del carrer de l’Ermita. L’Ajuntament el va adquirir, en subhasta, el 2015, segons assenyala l’alcalde, Josep M. Vidal. Un primer pas va ser la modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) per part de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Tarragona el 20 de setembre de 2018. L’edifici està qualificat urbanísticament com a equipament de defensa i ara passarà a ser d’habitatge social. El ple municipal del passat dijous també ho va aprovar per unanimitat. Ara s’haurà de posar a exposició pública, tot i que l’alcalde no creu que s’hi presentin al·legacions.

L’edifici consta d’una planta baixa, on seguirà havent-hi la seu de l’Associació de Veïns de la Urbanització Carreras. També havia estat la seu de l’Associació d’Armats.

Els habitatges tenen una superfície construïda entre 82 i 90 metres quadrats. La rehabilitació està valorada en uns 575.000 euros. «Volíem incloure el projecte en el PUOISC de l’any passat. Però ens van dir que amb aquesta ajuda no es podien fer habitatges socials», remarca Josep M. Vidal. L’estructura de l’edifici es troba en bon estat. S’haurà de construir un ascensor, renovar la teulada, fusteria, la xarxa elèctrica, de serveis o de telefonia, a més de fer les cuines i els lavabos. «És un edifici bastant antic i s’ha d’adaptar a les exigències actuals. Farem una reforma, no un canvi de divisió, que tenen una superfície generosa. Vam mirar de fer pisos més petits, però tal com està configurada l’escala no era viable», diu l’alcalde. De moment, l’Ajuntament no ha decidit com es finançarà l’obra, però aquesta segurament es farà per fases, per poder anar invertint en aquest projecte en diferents anualitats. «A mesura que puguem anar avançant ho podrem treure a lloguer».

Primer la riada i després la Covid-19 ha alterat el pla econòmic i financer. L’Ajuntament vol treballar amb la Generalitat per saber quines opcions de finançament hi ha. «Si acabem el mandat i els habitatges s’han pogut posar a lloguer estaríem contents. Porten quatre anys aturats», recorda Josep M. Vidal.

Altres projectes

Des de la regidora d’Habitatge, de la qual n’és responsable el propi alcalde, també s’està treballant per tenir llesta la documentació tècnica per legalitzar com a habitatge un dels espais rehabilitats amb la Llei de Barris. Aquest projecte ja es va iniciar en l’anterior mandat, però es vol tancar el més aviat possible.

Un cop estigui la documentació tècnica i els tràmits s’hagin fet, es realitzaran les obres d’adequació d’aquest habitatge, situat al carrer Templaris. Consistiran en la construcció d’un lavabo a la planta baixa, per donar així compliment al decret d’habitabilitat de la Generalitat. Les obres es preveuen dur a terme durant aquest any, amb una dotació pressupostària de 7.500 euros, que ja contempla l’actual pressupost. Pel que fa als terminis, l’alcalde recorda que no depenen d’ells sinó de la situació actual.

Una altra mesura que ha aprovat l’equip de govern és la de tornar a treure a lloguer l’habitatge municipal del carrer de les Parres, al barri del Caputx. En l’anterior mandat es va iniciar aquest procediment, però només hi va haver una persona sol·licitant, que no complia els requisits per optar-hi. La documentació està tota preparada per aprovar-la en el moment que s’aixequi la paralització dels terminis administratius arran de la declaració de l’estat d’alarma.

Comentarios
Multimedia Diari