L’artista Ignasi Blanch farà una il·lustració per commemorar el Dia de la Infermera

El Col·legi d’Infermeres de Tarragona encarrega a al veí de Roquetes aquest projecte per demà, dia 12

11 mayo 2020 11:53 | Actualizado a 11 mayo 2020 11:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El proper 12 de maig es celebra el Dia Internacional de la Infermera, una data especial per tot el col·lectiu que, a més, enguany també celebra l’Any Internacional de la Infermera i la LLevadora, amb la campanya Nursing Now, promoguda per l’OMS.

Les circumstàncies han fet que la celebració estigui envoltada d’una situació força excepcional donada la crisi sanitària del COVID19 que ens ha sobrevingut.

Des del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) s’ha volgut fer un reconeixement explícit a totes les infermeres de Tarragona i Terres de l’Ebre que tanta professionalitat i dedicació han demostrat durant les darreres setmanes. Des de CODITA son conscients de la sobrecàrrega laboral i de l’impacte emocional que han viscut. Per això, va encarregar a l’il·lustrador català Ignasi Blanch la creació d’una obra que poses en valor la tasca de les infermeres en tots els àmbits sanitaris.

D’aquesta il·lustració es faran més de 4.000 còpies que s’enviaran a totes les col·legiades i col·legiats de CODITA.

Ignasi Blanch està enormement compromès amb la feina que fan les infermeres, un col·lectiu pel que sent una profunda admiració. Com ell mateix diu “les infermeres son professionals molt properes, sempre estan quan les necessites”. Per això mateix quan el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona li va proposar l’encàrrec no s’ho va pensar dos cops. I va tenir clar des del principi com treballaria l’obra, “vaig tenir molt clar que la il·lustració seria feta a mà, sense utilitzar cap tecnologia digital, perquè el treball a mà s’acosta més al caràcter humanista que té la professió infermera: la cura, el tracte, la proximitat que tenen amb els pacients; en definitiva allò que les defineix i els hi dona el caràcter humanístic”.

Ignasi Blanch, un artista vinculat amb la salut

Ignasi Blanch va néixer a Roquetes, està llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Durant tres anys va viure a Berlín, on es va especialitzar en tècniques d’impressió i gravat. Va ser justament quan estava a la capital alemanya que es va produir la caiguda del mur, l’any 1989, i és l’únic artista espanyol que va hi va pintar un mural, que també es troba reproduït al seu poble natal.

L’any 2005 va crear el projecte “Humanitzem hospitals” amb l’associació AACIC de pares de nens amb cardiopaties congènites, aplicant la il·lustració de gran format a les habitacions, consultes i passadissos dels hospitals per als més petits. Un projecte que es va iniciar a l’hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona on conjuntament amb els seus alumnes ja ha pintat 5 plantes de l’àrea de pediatria i de l’àrea de cremats.

El 2013, Ignasi Blanch va dirigir el projecte “Centres mèdics il·lustrats”, una proposta de l’Institut Català de la Salut i de la Diputació de Barcelona, per decorar totes les consultes, sales d'espera i passadissos de 2 plantes de pediatria dels CAPs de la Guineueta i el Besòs (Barcelona). Hi van participar trenta-cinc il·lustradors (tots alumnes i antics alumnes de l'Ignasi Blanch a l'Escola de la dona). Al mateix any i amb el seu germà Alfred van editar el llibre il·lustrat KITO en benefici de la Lliga contra el càncer de Tarragona.

El projecte “Humanitzem hospitals” va créixer i també es va aplicar a l’hospital de Tortosa, al de Palamós i al CAP de Palafrugell sempre amb la participació d’il·lustradors novells, la majoria alumnes seus.

Més a més, aquest projecte que facilita l’estada dels més petits als hospitals en un moment complicat, ha traspassat fronteres i fa dos anys l’Ignasi va pintar l’entrada a l’hospital infantil de Sibenik (Croàcia) i també a Jericó, un espai per a nens sense família, a la vora de Medellín (Colòmbia).

El 2018 va publicar un llibre-CD solidari amb l'actriu i cantant Olivia Newton-John, LIV On, un treball conjunt en benefici de la recerca contra el càncer.

Comentarios
Multimedia Diari