L'eclipsi solar, en detall a l'Observatori de l'Ebre de Roquetes

Feia núvol, però finalment es va poder veure l'eclipsi de l'astre rei, emocionant per xiquets i científics

19 mayo 2017 23:15 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Observatori de l’Ebre va fer ahir un seguiment en directe de l’eclipsi de sol parcialment visible des d’Europa, que va començar a les 9.08 i va finalitzar a les 11.24, sent el punt màxim a les 10.13, quan la Lluna va cobrir un 63% de la superfície del Sol.

L’esdeveniment es va seguir també mitjançant la publicació en temps real de fotografies fetes amb el telescopi solar, al pavelló astrònom de l’Observatori ebrenc, cada dos minuts, aproximadament. Aquestes fotografies es poden veure a la pàgina web creada per a l’ocasió eclipsi2015.obsebre.es

Al seguiment de com la Lluna s’anava menjant el Sol també hi van participar els alumnes de 6è de primària de l’escola Marcel·lí Domingo de Roquetes. Els xiquets van rebre una xerrada de què és un eclipsi i com es produeix aquest fenomen i després ho van poder veure per ells mateixos amb unes ulleres protegides amb filtre per les radiacions nocives.

Ahir també ho van poder observar mitjançant el celòstat, un aparell molt antic que amb dos miralls i dos lents projectava la imatge del Sol a una pissarra, per així poder prendre les mesures de l’avançament i la seua evolució.

Durant la jornada d’ahir, excepcionalment, també es prenien mostratges de temperatura, radiació i magnetisme, fent-los cada 5 minuts en lloc de cada 15 minuts com és habitual.

Els científics de l’Observatori patien per si no es podia distingir bé el fenomen a causa de la nuvolositat al cel del dia d’ahir, però finalment sí que es va poder gaudir d’aquesta experiència, primerenca per al grup d’escolars que observaven l’espectacle entusiasmats. Precisament, motivar les generacions joves per tal d’implantar una certa cultura científica i descobrir-los una part més divertida i anecdòtica de la ciència eren també els objectius de la visita.

«Es tracta de fer divulgació d’aquests fenòmens poc freqüents, perquè els xiquets ho comprenguen i després que ho puguen observar d’una forma segura en ulleres o en les imatges projectades», va explicar German Solé, cap de la Unitat d’observació de l’Observatori de l’Ebre.

Amb tot, cap a les 11 hores, els núvols van començar a tancar-se i a guanyar territori i van acabar ocultant el Sol una mica abans que la Lluna el tornés a deixar el 100% visible.

L’Observatori de l’Ebre enguany compleix 110 anys de la inauguració oficial del centre, que va coincidir amb un eclipsi total de Sol que va tenir lloc el 5 d’agost de 1905. Des d’aquesta data, l’Observatori ebrenc ha realitzat en el seu pavelló astrònom un seguiment solar diari i de tots els fenòmens del Sol a la Terra, realitzant una fotografia al dia amb el telescopi.

El cert és que aquests tipus d’eclipsis es poden preveure amb centenars d’anys d’antelació. Amb l’alineació exacta, es podrien veure en diferents punts del món entre dos i set cops cada any. Però l’alineació ha de ser precisa, perquè a vegades la Lluna queda per dalt o per sota del Sol.

Els últims eclipsis parcials com el d’ahir van ser els anys 1999 i el 2006, i el 30 d’agost de 2005 n’hi va haver un de total.

Els propers eclipsis visibles des d’Europa no seran fins al 2021, 2022 i 2025 però, en aquests casos, la Lluna no taparà més del 5% del disc solar en cada cas.

El proper eclipsi total que s’espera i que també podrem veure des de les Terres de l’Ebre serà el 12 d’agost de 2026.

Comentarios
Multimedia Diari