Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

L'epidèmia de grip s'estabilitza

Les urgències hospitalàries reben menys pacients però més greus i que requereixen ingrés

ACN

Whatsapp
Imagen de archivo de la sala de espera de las urgencias del Hospital Joan XXIII llena de pacientes, un día cualquiera. Foto: Lluís Milián

Imagen de archivo de la sala de espera de las urgencias del Hospital Joan XXIII llena de pacientes, un día cualquiera. Foto: Lluís Milián

La darrera setmana, els casos de grip han continuat creixent però no tant com pels volts de Nadal. Per aquest motiu, i havent registrat els últims 7 dies fins a 299,4 casos per cada 100.000 habitants, 50 casos més que la setmana anterior, el director del CatSalut, David Elvira, ha assegurat que ''es manté estable'' l'epidèmia de la grip. Elvira també ha explicat que les urgències hospitalàries han començat a rebre menys pacients però en estat més greu, un 2,6%, i que, per tant, requereixen ingrés. Elvira ha recordat que el 76% d'aquests casos greus no estaven vacunats. El gruix de pacients malalts de grip s'estan atenent doncs, des de l'atenció primària, que, en una setmana, ha atès 425.000 visites.

En aquest sentit, Elvira ha explicat que l'atenció primària ha registrat, la darrera setmana, una augment d'activitat del 18%, i per tant, pel director del CatSalut s'està consolidant la tendència que la ciutadania faci un bon ús dels recursos deixant per a les urgències hospitalàries els casos més greus. Elvira ha assegurat que hi ha un 12% menys d'activitat a les urgències dels hospitals però que en canvi, són en general casos més greus que acaben requerint ingrés. La darrera setmana, per grip, es calcula que han ingressat 56 persones, que se sumen als que han estat ingressats durant tota la temporada, fent un total de 298 malalts. La incidència de la grip en la població infantil ha començat a reduir-se.

Elvira també ha detallat que les trucades al 061 han disminuït un 2%, que va assolir el seu màxim l'1 de gener amb 7.700 trucades, i les visites domiciliàries derivades d'aquest servei han caigut un 3%. Juntament amb les dades anteriors, Elvira creu que ''si es segueix aquesta tendència'', es consolidarà un ús més adequat dels dispositius sanitaris per part de la població. 

Elvira ha reconegut que des del Departament són ''conscients'' que l'epidèmia de la grip ''crea tensions en els equips'' i ha reconegut l'esforç que fan els professionals en tots els dispositius. Alhora, també ha admès que hi pot haver ''percepció de saturació'' però ha assegurat que des del Servei Català de la Salut s'han posat en marxa nous dispositius, el 2017, que milloren l'atenció dels pacients, com és el cas dels malalts fràgils, com ara els ESIC o altres dispositius, o els 22 plans territorials que han permès obrir 80 nous llits a Barcelona i un centenar a l'àrea metropolitana. Elvira també ha recordat que s'han afegit 10 milions d'euros de pressupost per a substitucions a l'atenció primària, i per tant, millor atenció als pacients. 

Temas

Comentarios

Lea También