Les Ovelles Esgarriades: 25 anys organitzant una trobada d’amics

A l’Espluga de Francolí un cop a l’any hi ha un sopar d’amics que no es veuen regularment 

24 marzo 2019 15:30 | Actualizado a 24 marzo 2019 15:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Fa 25 anys un grup de joves que havia fundat el grup de diables de l’Espluga de Francolí va decidir crear un sopar d’amics que no es veien regularment per estudis o feina. Aquest àpat porta per nom Ovelles Esgarriades i se celebra cada mes de novembre des de fa 25 anys al Pavelló del Casal de l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà). 

És una cita especial per a tots els veïns d’aquest municipi i congrega unes 400 persones, mentre que la festa posterior duplica aquesta xifra. Al poble, tant en els dies previs com aquell mateix vespre i nit, els joves respiren un ambient especial: l’espera per als retrobaments però també per aparcar els estudis, la feina i els maldecaps. 

Cada grup d’amics té un pastor o una pastora que s’encarrega d’organitzar la colla. La festa està autogestionada pels participants. L’organització va a càrrec, cada any, d’una colla diferent. 

Després del sopar i a través d’unes proves originals, s’escull un nou pastor, la colla del qual serà l’encarregada de preparar la següent edició del sopar. 

La tematització del Pavelló del Casal, l’escenari de la festa, i el seguit d’actuacions musicals es financen amb el preu de les entrades i, al mateix temps, amb el suport d’un centenar de petites i grans empreses del territori que suposen una ajuda vital per assegurar la viabilitat de les Ovelles Esgarriades. 

La pastora d’aquest any, Anna Andreu explica que «sempre que arriba aquest sopar l’has de reservar. Organitzar tot això porta feina, però val la pena».

Una calçotada d’aniversari
La colla organitzadora d’aquesta 25a edició afronta el repte de celebrar l’aniversari de les Ovelles i de moment ho ha fet amb una proposta innovadora com és la Calçotada Esgarriada de dissabte vinent, 30 de març, i està obert a tot el poble. Tindrà lloc al Jardí dels Francolins de l’Espluga, i de moment hi ha 130 inscrits. L’únic requisit és venir amb colla, i cada grup d’amics ha de portar un pastor que ajudarà a organitzar. 

També està previst organitzar el correbars a l’estiu i l’acte principal de les Ovelles, el sopar i nit Esgarriada. 

«Portàvem molts anys que ho esperàvem. Portem molta pressió perquè fem 25 anys, però esperem que surti bé», diu Anna Andreu i afegeix que «en el cas de la nostra colla som 13 amics que ens coneixem del poble i tenim entre 25 i 35 anys. No tenim un nom de grup, però ens coneixem tots i totes d’aquí a l’Espluga».

Un dels reptes de futur és seguir més anys en aquesta tradició arrelada al municipi. Hi poden participar els joves a partir de 16 anys. 

«Cada cop som més persones que anem al sopar. Fins i tot alguns són d’altres pobles, i per això aquesta festa és tan especials per a tots», conclou la pastora, Anna Andreu.

Comentarios
Multimedia Diari