Les antigues fàbriques papereres del Catllar es posen a la venda

El complex fabril està totalment abandonat des de fa anys i el seu propietari ha decidit posar-ho al mercat

19 mayo 2017 23:59 | Actualizado a 20 mayo 2017 21:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El complex fabril del Catllar que en èpoques passades va tenir rellevància a Catalunya dins el sector de la indústria paperera, abandonat de fa anys, ha estat posat a la venda per part del seu propietari.

La finca integra dos edificis, corresponents a la primera i a la segona fàbrica, així com els antics habitatges de la petita colònia dels treballadors, molt degradats, amb teulades esfondrades.

La singularitat dels dos edificis és ben palesa. El primer d’ells fou construït durant la primera meitat del segle XVIII i l’altre el 1860; ambdós són magnífics exponents de l’arquitectura industrial d’aquesta època i, alhora, veritables motors de l’activitat econòmica de la vila, al seu moment.

D’aquí que el conjunt estigui catalogat, i en el cas de la seva rehabilitació, s’hauria de conservar les parets exteriors i les dues xemeneies existents, troncopiramidals de planta quadrada, i de diferent alçada.

Segons ha pogut saber aquest rotatiu, 180.000 euros és el preu de venda que ha fixat la propietat de les antigues fàbriques papereres, per uns 20.000 m2 de sostre edificable.

Un fet destacable és que d’acord amb el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) del Catllar, l’espai de les fàbriques, a tocar del riu Gaià, al costat de la zona humida de la resclosa, molt a prop del nucli urbà, es pugui dedicar a diferents usos, com hostaleria, restauració, casa rural, socio-sanitari o equipament cultural.

L’oferta és realment temptadora per al mateix Ajuntament del Catllar, però tal com ha assenyalat el seu alcalde, Antonio López, «si bé el preu de compra resulta atractiu, el cost econòmic de les obres de rehabilitació és inassumible per l’Ajuntament, en uns moments en què la situació de crisi fa que les administracions no puguin aportar els ajuts necessaris».

En el que sí que s’ha compromès l’Ajuntament és col·laborar amb el propietari cobrint una part del cost de les obres dirigides a la reparació d’una de les xemeneies, la més alta –té 43 metres d’alçada– que presenta una important esquerda en la part més alta, com a conseqüència de la caiguda d’un llamp, ja fa temps.

Si més no, l’alcalde del Catllar admet que l’enclavament geogràfic i l’indret que ocupa l’antic complex fabril «és privilegiat», la qual cosa pot facilitar «l’interès d’algun grup inversor» en la seva compra.

Comentarios
Multimedia Diari