Les argiles retarden l’inici del túnel del Coll de Lilla fins a final de 2018

Aquest diumenge es tallarà la carretera a Montblanc per protestar per una nova aturada de les obres

22 julio 2017 18:56 | Actualizado a 17 noviembre 2017 16:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’inici de les obres que han de començar a perforar el Coll de Lilla hauran d’esperar encara més d’un any. Segons fonts coneixedores del projecte, durant els treballs preliminars que es van realitzar a l’entorn, va evidenciar-se la presència d’argiles expansives, fet que obligarà a desplaçar la boca de l’obertura. Ara s’estaria procedint a la modificació del projecte, de manera que es retarda fins a finals de 2018 la possibilitat de començar a obrir la cavitat que comunicarà l’Alt Camp amb la Conca de Barberà a través de l’A-27.

La presència d’argiles en aquest entorn ja era coneguda, després dels problemes que van originar durant la construcció de la línia de l’AVE i, posteriorment, al viaducte de l’estret de la Riba, que va haver de ser reforçat. Tanmateix, fins al moment es desconeixia l’afectació que tindrien quan es comencés a construir el túnel. 

El setembre de l’any passat es va anunciar que es reprendrien les obres de l’A-27 en aquest últim tram, que va quedar a mitges ara fa set anys. En un primer moment les màquines tornar sobre el terreny a l’entorn de Fontscaldes. Es va comunicar que la perforació començaria el mes de gener i hauria estat després d’aquests treballs previs quan s’hauria detectat la presència d’aquests materials. Ara fa uns mesos, el subdelegat del Govern a Tarragona, Jordi Sierra, va informar en una entrevista al Diari que s’havia passat d’un projecte inicial de 84 milions d’euros a un altre de 125. 

Als pressupostos per a aquest any hi ha una partida de 13,5 milions

El representant del Govern central a les comarques tarragonines ho justificava per la «presència d’argiles expansives, que obligaran a canviar l’entrada». Tanmateix, ara s’assegura que el Consell d’Estat ha de donar llum verda a aquesta modificació, de manera que, fins a finals de 2018, no es podrien començar els treballs de perforació. També s’apunta que el contracte amb l’empresa no s’ha rescindit i que se seguirà treballant. De fet, als pressupostos per a aquest any hi ha una partida de 13,5 milions.

Les informacions surten a la llum després que aquesta setmana l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, va denunciar que les obres de prolongació de l’A-27 fa dos mesos que estan aturades. Andreu va explicar que havia rebut fins a dues versions diferents per justificar-ho. En una d’aquestes es deia que s’haurien trobat pissarres toves al peu d’una de les columnes del viaducte de Fontscaldes, mentre que també li haurien assegurat que hi havia problemes amb l’empresa concessionària que estava a punt de rescindir el contracte. 

Es preveu l'assistència de representants del teixit econòmic i social 

Avui, tall de carretera
Per aquest motiu, l’alcalde de la Vila Ducal ha convocat per aquesta tarda un tall de carretera que tindrà lloc a les 18.00 hores a l’N-240 a la rotonda que queda just davant de l’empresa Rifacli. En concret, estan previstos dos talls de deu minuts cadascun d’ells, de forma que es preveu que es pugui restablir la circulació cap a les 18.20 h aproximadament. Andreu recomanava aquesta setmana que els qui hi vulguin participar aparquin els seus cotxes a l’entorn del cementiri.
Es preveu l’assistència de representants del teixit econòmic i social, com les patronals de la química i el transport, així com de les cambres de comerç.

L’alcalde de Montblanc també va afirmar que s’està plantejant portar a la justícia el Ministeri de Foment per «incompliment de les seves funcions». Una possibilitat que ara mateix estan estudiant els advocats després que la setmana passada es produïssin quatre víctimes mortals a l’entorn.

Comentarios
Multimedia Diari