Les biblioteques continuen actives malgrat el tancament

El servei electrònic eBiblio permet accedir a llibres, música, revistes, audiovisuals i audiollibres en format digital

26 marzo 2020 06:15 | Actualizado a 26 marzo 2020 11:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:


Amb les biblioteques físicament clausurades pel coronavirus, els usuaris poden pensar que no estan actives, però res més lluny de la realitat! A través del portal eBiblio (catalunya.ebiblio.es/opac/#indice) continuen donant servei i oferint més de 1000.000 documents en format digital, entre els que es troben llibres, revistes, audiollibres, audiovisuals i pel·lícules. 

El servei eBiblio és un projecte impulsat pel Ministeri de Cultura per a totes les Comunitats Autònomes i gestionat de forma compartida per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i Biblioteques de Barcelona. El servei és gratuït i per poder accedir-hi només cal tenir un carnet de qualsevol biblioteca pública catalana que s’ha de fer de forma presencial. Per resoldre aquest requisit, donat que es viuen unes circumstàncies excepcionals, s’ha habilitat un servei que permet donar-se d’alta al sistema. Un cop registrat, l’usuari rep un número de carnet provisional amb el que es té accés al contingut i als serveis digitals que requereixen validació d’usuari. 

El següent pas és la consulta del catàleg. Hi ha diverses formes de fer les consultes, per autor, títol, editorial, matèria, ISBN o data de publicació. Si es te cap dada del document o simplement només es  vol donar un cop d’ull ‘a les prestatgeries’, es pot accedir a la classificació temàtica que es troba a l’esquerra de la pantalla i fer una visualització dels documents. També hom es pot deixar aconsellar pels bibliotecaris que, amb bon criteri, fan una selecció de documents localitzats a la part central de la pàgina web, sempre seguint l’actualitat del moment. 

Una vegada triat el document que es vol descarregar, apareix la icona de reserva i préstec, mentre que si el document el té un altre usuari, apareix la icona ‘Reservar’, donant l’opció de fer aquesta acció i esperar que sigui retornat. 

Els documents es poden descarregar des de qualsevol dispositiu Android, IPhone, iPad, iPod, així com ordinadors personals (Windows i MACs) sempre que sigui possible instal·lar Adobe Digital Editions. També es poden utilitzar eReaders com Sony Reader, Barnes & Noble NOOKT i Kobo eReader. Totes les especificacions i requisits es troben en l’apartat «Com funciona ebiblio?». 

Increment de la demanda
L’augment de la demanda de préstecs per Internet ha fet incrementar la contractació de més títols i llicencies d’us per un valor de 120.000 euros, a més del número de documentes que cada usuari pot reservar diàriament. 

D’altra banda, les biblioteques, han prorrogat la devolució de documents físics que els lectors tenien en préstec i la nova data, a hores d’ara, és el 4 de maig. Les biblioteques continuen presents en el nostre dia a dia fent que el confinament sigui més amè.

Comentarios
Multimedia Diari