Les cooperatives de Valls i Cambrils investiguen per garantir la qualitat del calçot i obrir-se a nous mercats

Volen diferenciar les cebes de la IGP Calçot de Valls de la resta i estudien l'opció de vendre-les ja cuites

19 mayo 2017 23:26 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les cooperatives agrícoles de Valls i Cambrils són les principals productores de calçots de la IGP Calçot de Valls. Ara, després d'anys d'estudi de les diferents varietats de ceba, inicien un nou projecte d'investigació per, d'una banda, garantir la qualitat del seu producte i diferenciar-lo de la resta, i de l'altra, començar a internacionalitzar-se i exportar el calçot, fins i tot cuit. Les tasques científiques, que duraran dos anys i estan finançades per ACCIÓ -l'Agència per a la Competitivitat de l'Empresa de la Generalitat de Catalunya-, les realitzaran investigadors de la Fundació Miquel Agustí i de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA). El pressupost és de 175.000 euros.

Al 2006 es van iniciar les investigacions de diferents varietats de calçot per aconseguir unes llavors de les quals en sortissin més cebes, una iniciativa que va liderar la Fundació Miquel Agustí amb la IGP Calçot de Valls. Ara, gairebé nou anys després, s'hi incorpora l'IRTA i comença una nova etapa de recerca "amb l'interès de fer alguna cosa en el processat", ha apuntat el gerent de la cooperativa agrícola de Cambrils, Fernando Sarasa. Principalment, els objectius que persegueixen són diferenciar el calçot del territori del que ve de fora i donar-li un valor afegit, a més de treballar la seva transformació -entre altres valoren la possibilitat de vendre'l cuit-.

Des de la cooperativa de Valls es venen 500.000 calçots per temporada, la majoria a particulars, si bé també se n'envien a alguns restaurants. Envien comandes arreu de l'Estat. "Però fora de l'estat espanyol tenim aquesta problemàtica que no podem exportar per qüestions de normativa, ja que el calçot té arrels, fulles i sovint restes de terra', ha exposat el gerent de la cooperativa, Joan Linares. "Per exemple, a les Canàries ja topem amb problemes", ha posat d'exemple. "En aquest sentit, la cocció aquí hi pot jugar un paper important, és a dir, enviar els calçots cuits, i això és el que investiga l'IRTA", ha afegit. Els productors han de combatre l'intrusisme. "Volem millorar en qualitat dels calçots i establir un sistema per exportar-los, sota l'empara de la IGP, que garanteixi la conservació del producte i verifiqui la qualitat com a calçot etiquetat", conclou Linares.

"El calçot té un futur", ha assegurat Sarasa. "Ja hi ha demanda de gent de fora que vol fer calçotades", ha exposat, "i el que volem amb aquest processat és poder portar el producte fora i durant més temps, ja que la temporada de calçot és curta". El gerent també ha alertat que ja està arribant aquí calçot conreat fora de l'estat espanyol. En aquest sentit ha afirmat que "protegir els pagesos d'aquí" és una altra de les raons que els ha portat a engegar aquesta nova recerca. Tot plegat s'emmarca en la iniciativa 'Calçot 2020', que busca posar a disposició dels agricultors varietats de calçots més bones, més productives i adaptades a un cultiu respectuós amb el medi ambient.

Pel que fa a la internacionalització, Sarasa ha apostat per començar l'exportació per Europa, tot i que ha destacat que hi ha demanda de molts indrets de l'estat espanyol i també d'altres països més llunyans. Referent a la qualitat, ha insistit que el calçot de la IGP Calçot de Valls "és de màxima qualitat i té una certificació, una garantia". Així, ha recordat que hi ha unes normatives que s'han de complir i que les cooperatives productores tenen certificacions europees de qualitat. Unes qüestions, ha dit, que en altres països productors de calçot no estan tan controlades, per això ha justificat que "hem de defensar el producte del nostre territori".

Amb el calçot fresc d'aquesta temporada es faran diverses proves de processat. "Una de les coses que s'estudiarà és transformar el calçot", ha avançat el gerent, "es faran diferents proves" i una d'elles serà amb calçot cuit. La intenció, ha manifestat, és "fer un producte nou més elaborat, que sigui amb IGP" i que, segurament, requerirà modificacions de la normativa. D'aquí a un any es presentaran alguns resultats de la investigació i al 2016 es faria el pas endavant de comercialitzar a l'exterior.

La IGP Calçot de Valls aplega una cinquantena de productors que cultiven en un total de 75 hectàrees repartides en quatre comarques: l'Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès. El volum mitjà de la seva collita ronda els 10 milions de calçots.

Comentarios
Multimedia Diari