Les cooperatives plantegen la unió mundial per competir als mercats

Representants de cooperatives de tot el món celebren el seu Fòrum a Vilafranca per analitzar els reptes de futur

19 mayo 2017 19:17 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Constituir una plataforma de control dels estocs de vins a granel que permeti controlar els preus i aprofitar els diferents hemisferis per compaginar les veremes, són algunes de les conclusions de la del Fòrum mundial de cooperatives vitivinícoles que s’ha celebrat a Vilafranca.

L’objectiu seria constituir un òrgan que reguli els estocs mundials i doni força a les cooperatives per negociar preus davant dels interessos de grups de pressió econòmica. Els presidents de les agrupacions cooperatives s’han compromès en aquest sentit a intercanviar informació comercial i de preus.

La trobada a què han assistit cooperatives de diferents punts del món ha analitzat des de com fer front a uns mercats globalitzats que imposen preus i formes d’elaboració, a com aconseguir el reconeixement i que l’activitat sigui motor econòmic.

També es va acordar estudiar la implantació d’experiències com la de Jucovi a Argentina en la qual es donen les possibilitats per a introduir els joves al camp per tal que siguin el relleu i evitar l’abandonament dels camps, però cal que hi hagi futur econòmic.

Agafar confiança

El Fòrum estava organitzat pel centre vinícola del Penedès (Cevipe) de Llorenç del Penedès, presidit per Xavier Farré, que destaca la importància dels intercanvis, aportar coneixements de les maneres de treballar de les cooperatives. Farré reconeix la dificultat d’intercanviar informació valuosa, i destaca la importància de la trobada «per tal d’agafar confiança entre els participants».

Al fòrum es van plantejar també iniciatives com crear una central de compres de productes fitosanitaris per la vinya o la comercialització de productes entre les cooperatives tenint en compte la diferència de preus que hi ha segons els països a causa dels intermediaris. El fòrum també planteja implicar les cooperatives en la planificació del territori o impulsar una fira internacional conjuntament.

Es va abordar el canvi climàtic i els moviments poblacionals com a reptes i la importància de sumar sinergies i coneixements com a element clau per poder fer-hi front. També s’ha destacat la globalització com a element que ha de guiar les experiències comercials, també les cooperatives i la necessitat d’introduir les noves tecnologies per poder competir al mercat.

Comentarios
Multimedia Diari