Les croquetes de calçot que «enamoraran a tots»

Jornada Gastronòmica del Calçot a Valls. El xef Nandu Jubany va ser el protagonista de l’esdeveniment regalant una recepta única que podran utilitzar els restaurants 

29 noviembre 2020 11:31 | Actualizado a 29 noviembre 2020 11:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El seu creador l’ha definit com una recepta «senzilla», amb pocs ingredients, però de la millor qualitat. 

Ahir al migdia era difícil no tenir salivera veient l’elaboració de la croqueta de calçot, una recepta del xef Nandu Jubany que va presentar a Valls en el show cooking que es va fer durant la 7a Jornada Gastronòmica del Calçot. 

Enguany, la pandèmia ha fet que l’esdeveniment fos a porta tancada i que la plaça del Pati presentés un aspecte de buidor. Tot i això, la manca de bullici al carrer la suplia l’olfacte. Només calia passar per davant de l’Institut d’Estudis Vallencs (IEV) i copsar l’agradable olor que es desprenia del pati de Sant Roc i més, en una hora en què la gana ja apretava. 

Jubany, convidat estrella d’aquesta edició, va presentar la seva croqueta de calçot i la va cuinar en directe per la premsa i per alguns restauradors de la ciutat que van poder gaudir de les seves explicacions en viu. Tot i això, la resta del món va poder seguir la jornada pas a pas a través de les xarxes socials, des d’on es va retransmetre l’esdeveniment, a causa de les restriccions. 

El xef va ser nomenat ‘Amic de l’autèntica calçotada’ abans de posar-se el davantal. La recepta «té pocs secrets», va dir Jubany, però «mai havia fet les croquetes així i crec que enamoraran a tothom», va expressar. «Els calçots s’han de fer amb flama, no al forn», explicava el xef. «Traiem la primera pell i la segona la infusionem amb llet per a fer una bona croqueta amb la millor mantega, la millor farina i amb un romesco per sobre», relatava, «no té més». 

Aquesta creació la podran adaptar a les seves cartes els restaurants de Valls que ho desitgin, ja que el xef l’ha posat a la seva disposició, per tal que les puguin comercialitzar. A més, serà una recepta per a tothom, «si la gent les fa a casa compraran calçots i es fomentarà el consum del producte», va dir el xef. 

El primer calçot

Prèviament al show cooking, es va fer l’acte per excel·lència que marca el tret de sortida a la temporada de calçotades a Valls amb l’arrencada del primer calçot. El xef Jubany va ser l’encarregat de fer els honors. 

Els núvols amenaçaven amb descarregar una bona pluja, però la climatologia va permetre anar fins al camp, una mica enfangat per l’aigua que havia caigut prèviament, per a fer l’arrencada. 

Jubany, acompanyat per l’alcaldessa, Dolors Farré; el regidor de Comerç, Òscar Peris; el president de la IGP Calçot de Valls, Francesc Amill i el productor de calçots Dalmaci Clofent, van arrencar un bon manat de calçots per estrenar la temporada. 

El xef va destacar que el més important és que «la calçotada es pugui fer, que la gent pugui venir a Valls», fent referència a la davallada que ha patit el gremi de la restauració que, a més, arrossega productors i elaboradors. Per la seva banda, l’alcaldessa va recordar que Valls és el km 0 de la calçotada en una temporada de moltes incerteses. «Aquest acte és una manera de solidaritzar-nos amb restauradors, pagesos i agricultors». 

Pel que fa a la producció de calçots d’enguany, els productors no s’aventuren a dir xifres concretes, però «no se’n han plantat tants», explicava Francesc Amill des de l’IGP Calçot de Valls. L’evolució de la pandèmia i les restriccions marcaran del tot la temporada. «Ens afectarà moltíssim, però també poden tenir sortida amb la venda per internet o el consum a casa, mirarem que la gent gasti calçot com sigui», va afegir Amill.

Comentarios
Multimedia Diari