Les històries que s’amaguen darrere dels gegants

26 colles d’arreu de Catalunya van prendre part en la V Trobada de Gegants i Nanos. Com a novetat, la parella d’egipcis hi van participar

12 agosto 2018 15:08 | Actualizado a 04 septiembre 2018 11:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Eduard Ortega es va criar a Tarragona, però de ben jove se’n va anar a estudiar a Lleida. La seva mare era d’un poble de les Garrigues, L’Espluga Calba i, des de fa uns anys, l’Eduard hi viu amb els seus. Ahir va viure un dels dies més emotius de la seva vida. Tornava a casa, després de molts anys, com a portant dels Gegants de l’Espluga Calba. I tot gràcies al Club Maginet i als Gegants del Passeig Torroja qui, des de fa cinc anys, organitzen la Trobada de Gegants i Nanos. 

«Fa una setmana que no puc dormir. Estava nerviós per aquesta cita. Quan hem passat per davant de la casa on em vaig criar jo –el carrer Unió–, m’he emocionat molt», explica l’Eduard. Darrere de cada trobada gegantera hi ha històries personals apassionants. Els organitzadors van demanar participar als Gegants i Grallers de l’Espluga Calba després de coincidir en la trobada de les Borges Blanques.

El grup de músics que acompanyava en Ferran i la Paula –així es diuen els gegants– van aconseguir animar a tota la ciutat. El seu ritme i alegria no van deixar a ningú indiferent. Eren l’ànima de la festa.

La Trobada de Gegants i Nanos fa cinc anys que s’organitza en el marc de les festes de Sant Magí. Enguany hi van participar 26 colles d’arreu de Catalunya, la qual cosa significa que, ahir, uns 60 gegants es van passejar pels carrers de Tarragona. La principal novetat d’enguany va ser el debut dels gegants egipcis, el Ramsès II i la Nefertari, la nova parella dels del Passeig Torroja. 

Una hora abans de l’inici de la cercavila, els gegants arribaven al primer tram de la Rambla Nova –tocant al Balcó del Mediterrani–. La majoria d’ells presumia del llaç groc a la solapa. Els grallers anaven afinant els seus instruments, mentre els turistes al·lucinaven amb les tradicions catalanes i aprofitaven per fer-se fotos amb les figures. Els pares lluitaven contra els fills petits explicant que els gegants no fan por. Alguns ploraven fins a albirar els capgrossos del Club Maginet, com la Tecleta o el Maginet. 
Des del Priorat

Els Gegants de Masllorenç, els del Catllar, els de Vilallonga, d’Ascó, de l’Alforja i de Sant Quintí de Mediona. Aquestes eren algunes de les colles convidades a la trobada. També hi havia una representació del Priorat, com els Gegants de Capçanes.  Eren el Barbis i la Tia Pinxa, una parella de gegants que es remunten a l’època de la Guerra de Successió. Ell era un comediant que alegrava la gent quan corrien mals temps.

Els assajos dels Barbis tenien lloc al celler de la casa de la Tia Pinxa, la seva parella gegantera. El Barbis porta un ratolí a la mà dreta i, a l’esquerra, un porró. 

Després del recorregut, els gegants van fer un ball conjunt al Pla de la Seu. Finalment, Ramsès II i Nefertari van ballar la Rumba dels gegants egipcis a la plaça del Rei. La d’ahir és la trobada gegantera més gran que se celebra a la ciutat de Tarragona. 

Comentarios
Multimedia Diari