Les malalties més prevalents, a debat en un congrés a Barcelona

Nous tractaments, salut digital i l’envelliment poblacional, alguns dels temes del 40º Congreso de Medicina Interna que comença demà

26 noviembre 2019 10:36 | Actualizado a 02 diciembre 2019 18:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les malalties més prevalents entre la població com ara la diabetis, la hipertensió, la hipercolesterolèmia, la deficiència cardíaca i la bronquitis crònica són algunes de les que centraran des del 27 al 29 de desembre el 40º Congreso Nacional de la Sociedad Española de Medicina Interna que se celebra a Barcelona.

Així ho explica la doctora Roser Solans, internista de la Vall d’Hebron i una de les organitzadores de la trobada, que enguany coincideix amb el 19 Congreso de la Sociedad Catalano-Balear.

«Són més de 2.300 els professionals que arribaran des de tot el país per debatre d’aquestes malalties però també de patologies que són difícils de diagnosticar i de tractar, com ara les immunològiques i minoritàries, que enguany centren la Marató de TV3. Perquè d’alguna manera, moltes vegades, els que les diagnostiquem som nosaltres», apunta aquesta facultativa.

Avenços i reptes
Com assenyala la doctora Roser, per les mans dels metges internistes passa el «gruix dels pacients ingressats als centres hospitalaris. Valorem globalment al malalt, en tot el seu conjunt, el diagnostiquem i tractem i si és precís el derivem a un altre especialista o el controlem de forma conjunta».

Com a novetat, enguany hi ha una jornada de salut digital aplicada a la medicina

Així, el seu vessant és molt ampli. Una figura polivalent, que és la que també es troba al servei d’urgències. 

Al congrés, al que assistiran molts investigadors de la demarcació de Tarragona, «es presenten els últims avenços quant als tractaments, a quins malalts poden anar millor, quins són els efectes beneficiosos o quines les complicacions», afirma Roser. I, com no podia ser d’una altra manera, «es parla de recerca».

En aquest sentit, aquesta professional destaca que els internistes, malgrat que puguin fer estudis bàsics en laboratori, primen la investigació més clínica, centrada en el malalt, amb el que conviuen el dia a dia. Una investigació que es fa per i per al pacient. 

«Hi haurà comunicacions, taules de debat i com a novetat d’enguany, unes sessions de salut digital aplicada a medicina. Es parlarà de noves aplicacions i de tècniques digitals que hi ha tant pel control de les malalties cròniques com per l’ajuda al diagnòstic». 

Així mateix, també hi ha espai per a la gestió i la visió més o menys a llarg termini. «Com han de ser els hospitals del futur, així com el control dels malalts i el paper que el mateix pacient ha de tenir. Una mica intentant avançant-nos perquè tothom sap que cada vegada més hi ha gent més gran a la nostra societat i la previsió es continuar augmentant. Actualment, la població arriba a gran en unes condicions bastant bones, però acostuma a acumular malalties», comenta aquesta doctora que, sobretot, posa l’accent en aquest envelliment i en els reptes de la ciència, «un tema de debat molt obert en totes les especialitats».

Perquè el que és una realitat és que les coses han canviat molt i «afortunadament, cada vegada ingressen menys persones. Molts malalts els diagnostiquem i els tractem ambulatòriament, ja que disposem d’hospitals de dia per poder administrar medicació, de circuits de diagnòstic ràpid... I al final ingressen els que estan molt greus o són molt grans i tenen moltes complicacions».

Com manifesta la doctora Roser Solans, és el concepte de la medicina personalitzada, que s’intenta aplicar a cada patologia. És també que el mateix malalt s’impliqui cada vegada més, que expliqui a altres persones amb les mateixes malalties què és el que han de fer. «D’igual manera, també es fa palès el nostre paper com a suport dels especialistes quirúrgics. Perquè cada vegada més s’opera gent de més edat que pateix moltes malalties no quirúrgiques». Al final de les jornades s’entreguen premis a les aportacions més interessants i beques per fer recerca.

Comentarios
Multimedia Diari