Les mares de Tarragona es beneficiaran de l’exempció de les prestacions per maternitat a la declaració de la renda

També podran reclamar els prop de 20.700 pares que hagin rebut les prestacions

10 octubre 2018 12:30 | Actualizado a 31 octubre 2018 11:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els tècnics del Ministeri d’Hisenda calculen que prop de 195.000 dones de Catalunya es podran beneficiar de l’exempció de les prestacions per maternitat a la declaració de la renda, que aquest mes d'octubre s’ha instaurat a partir d’una sentència del Tribunal Suprem.

Fins ara, la consideració era que els diners que les mares rebien de la Seguretat Social per aquest concepte sí que havien de pagar impostos.

Els tècnics d’Hisenda diuen que només se’n beneficiaran les dones que en substitució de la nòmina laboral han rebut la prestació de la Seguretat Social. Però afegeixen que també podran reclamar els prop de 20.700 pares que hagin rebut les prestacions.

En total, els imports que la Seguretat Social ha abonat als beneficiaris potencials en el conjunt de l’Estat ascendeixen a 4.665 milions d’euros entre el 2014 i el 2017.

D’altra banda, Hisenda haurà de reduir les quotes íntegres de 1.677 milions d’euros, fet que, subratlla, no vol dir que hagi de tornar aquest import, sinó només la part de les retencions que queden pendents.

Els tècnics d’Hisenda consideren que la sentència del Suprem no tindrà un impacte ‘gaire significatiu’ per a les arques públiques pel fet que la prestació dura un màxim de 16 setmanes i per l’edat de la mare i la bretxa salarial entre homes i dones, que fan que les nòmines sobre les quals es calcula la prestació són ‘generalment baixes’.

Com podem reclamar l’IRPF pagat indegudament?

  • La reclamació de la devolució de les quantitats corresponents a l’IRPF pagat indegudament es farà davant l’Agència Estatal d’Administració Tributària.
  • Aquesta reclamació es podrà presentar telemàticament o presencial davant la pròpia Agència Tributària, i també per Correu.
  • Caldrà presentar un escrit en el qual s’expliqui que es reclama i el motiu. S’haurà d’identificar les dades que permetin identificar l’autoliquidació que es pretén rectificar, i adjuntar aquella documentació que es consideri oportuna.
  • La quantitat que l’Agència Tributària ha de retornar a la part que reclama, és la corresponent a l’IRPF de la prestació per maternitat percebuda més els interessos de demora. Aquests interessos no cal reclamar-los.
  • L’Agència Tributària ha de resoldre la reclamació en un termini màxim de 6 mesos.
Què podem reclamar?

D’acord amb el que es disposa en la Llei General Tributària, el termini de prescripció per a la sol·licitud de devolució d’ingressos indeguts és de quatre anys. Per tant, es podrà reclamar el diner tributat per les prestacions cobrades des de l’any 2014 fins ara. El buffet d'advocats Vinaixa són experts per tramitar aquestes reclamacions sense cost.

Per demanar assesssorament pot enviar un correu electrònic a ncuadrat@vinaixa.com o trucar al telèfon 977 21 22 21

Qui va cobrar la prestació l’any 2014, va presentar la declaració l’any 2015. El termini per a reclamar l’import pagat indegudament l’any 2015 finalitzarà el 30 de juny del 2019.

Passat aquest termini, només es podran reclamar les declaracions presentades els anys 2016, 2017 i 2018.

En el cas que s’hagués presentat algun recurs o s´hagués iniciat qualsevol tipus de reclamació en relació a declaracions fetes abans de l’any 2014, i es trobin en tramitació, també es podrà sol·licitar la devolució de l’IRPF d’aquestes declaracions.

Comentarios
Multimedia Diari