Les millors gralles, a les Cols

Els Xiquets de Tarragona celebren Les Músiques del Concurs, un concert amb els millors grups de gralles del Concurs de Castells del 2016: Vella de Valls, Xiquets de Tarragona i Xiquets de Reus

12 agosto 2017 17:22 | Actualizado a 12 agosto 2017 17:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les gralles i els timbals esdevenen imprescindibles a l’hora d’aixecar castells. Sovint, però, passen desapercebudes. I és injust. Aquests músics, alguns professionals i d’altres per devoció, passen hores i hores assajant per mostrar la seva millor versió durant les actuacions i diades castelleres. Els grallers i timbalers dels Xiquets de Tarragona en són ben conscients. És per això, que el pròxim dilluns 14 d’agost, en el marc dels actes previs de les festes de Sant Magí, l’entitat ha organitzat el segon concert de gralles i timbals, on hi participen els guanyadors del certamen de gralles del Concurs de Castells de l’any passat: la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que van quedar en primera posició, els Xiquets de Tarragona, en segona, i els Xiquets de Reus, que van ser els tercers.

Tots tres ompliran la plaça de les Cols, el proper 14 d’agost a partir de dos quarts de vuit de la tarda, amb cinc o sis temes amb la seva corresponent explicació. Els tres grups de gralles iniciaran la seva actuació amb el seu propi toc de castell, ja que cada colla el fa sonar d’una manera diferent. Els encarregats de dirigir i presentar el concert seran, per una banda, el periodista i casteller matalasser, Francisco Montoya, i Inés Solé, també membre de l’entitat. 

L’acte, que rep el nom de Les músiques del Concurs, pretén reivindicar la figura de les gralles i el timbal en el món dels castells. «L’objectiu és que la gent vegi que en un Concurs de Castells i en qualsevol diada castellera també hi ha un component musical, ja que, sovint, això passa per alt», explica Mariona Campos, grallera dels Xiquets de Tarragona, qui assegura que «serà un concert tranquil i familiar». 

Continuïtat

La intenció és que el concert tingui una continuïtat any rere any i que «els anys que no hi hagi Concurs de Castells es convoquin les tres colles finalistes a Tarragona per celebrar aquest concert», explica Adriana Gómez, membre del grup de gralles i timbalers dels Xiquets de Tarragona, qui afegeix que «el concert el farem i l’organitzarem, independentment de si quedem finalistes o no al Concurs de Castells». 

La idea va néixer del mateix grup de grallers que, fa quatre anys, van celebrar un festival de gralles amb la mateixa dinàmica que el d’enguany. L’any següent el Concurs de Castells no va incloure concurs de gralles i, per tant, els Xiquets de Tarragona no van poder portar els millors grups a la ciutat. L’any passat, el concurs es va recuperar i els grallers de la camisa ratllada van quedar segons. Era el moment de recuperar també el concert de les millors gralles del Concurs. I així ha estat. L’equip es va engrescar i enguany, els tarragonins podran gaudir-ne i escoltar les seves millors versions. Tant les colles castelleres convidades com Xiquets de Tarragona van rebre amb molt bons ulls la proposta del grup de grallers.

31 membres

El grup de grallers i timbalers dels Xiquets de Tarragona està format per 31 membres. Alguns fa molts anys que toquen amb la colla, d’altres acaben d’aterrar a l’entitat i al grup. Uns i altres no només actuen durant les diades castelleres de la seva colla, també fan altres coses com concerts de final de curs, assajos i acompanyaments a altres entitats, com per exemple els gegants. L’entitat ofereix també un curs durant l’hivern per tots aquells que es vulguin introduir en el món de les gralles i els timbals. Són un grup heterogeni, nois i noies, professionals i aficionats, de diferents edats, des dels 12 fins als 50 anys, amb un mateix objectiu: empényer fort per aconseguir grans castells dels Xiquets de Tarragona i difondre la importància de la música i dels grups de gralles en el món casteller.

Comentarios
Multimedia Diari