Les millors lletres tornen a Tarragona de la mà de la Tardor Literària

Fins al 21 de desembre se celebren més de 60 actes entre presentacions, trobades amb els autors i nous cicles

16 octubre 2019 09:40 | Actualizado a 16 octubre 2019 10:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Torna la millor literatura a Tarragona. I és que fins al 21 de desembre propers, un total de 62 activitats al voltant de la creació literària i la lectura tindran lloc a la ciutat, en el marc de la Tardor Literària, des de 2014 coordinada per la Casa de les Lletres.

Com sempre, la tardor és l’època de recollir els fruits dels Premis Literaris atorgats a la primavera, el passat mes de maig. En aquests moments ja és a les llibreries la novel·la Ciutat de Mal, de Jaume C. Pons Alorda.

Es presentarà a Tarragona el dia 24 d’octubre, al Teatre Tarragona. Pel que fa al Premi Tinet, el volum que recull el conte guanyador, Geografies de l’absència, de Xavier Mas Craviotto, i altres 14 relats seleccionats pel jurat, es presentarà el 14 de novembre a la Llibreria Adserà.

Paral·lelament a això, la Biblioteca Pública de Tarragona serà, l’escenari del cicle Llibres premiats, dedicat a llegir i comentar amb els seus autors la novel·la premiada amb el darrer Pin i Soler i una obra premiada en una edició anterior. En aquest cas, es tracta del premi de 1996, que va correspondre a Adam Manyé per Garites deshabitades.

Tanmateix, la tardor també acull el lliurament dels premis joves.lit, que convoca l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (APELLC). Aquest acte, que tindrà lloc el 3 de desembre, al Campus Catalunya de la URV, anirà acompanyat d’una actuació musical i compartirà espai amb la presentació del projecte Espais enllà, un espectacle poètic.

Més enllà dels premis, la Tardor té un seguit de noms propis: Jordi Tiñena, Mercè Rodoreda, Joan Brossa, Dolors Monserdà i Teresa Pàmies. D’aquests últims autors, respecte dels quals es commemoren diferents aniversaris, hi haurà conferències, lectures dramatitzades, exposicions i teatre. Pel que fa a Jordi Tiñena, es continuarà podent gaudir de l’exposició Jordi Tiñena, El plaer d’escriure, una producció de la Casa de les Lletres, que va inaugurar-se el maig al Teatre Metropol i que ara inicia una itinerància, que ha començat aquest inici de curs a l’Institut Comte de Rius i seguirà a l’Institut Martí i Franquès i a la biblioteca del CRAI de la URV.

Una protagonista ben especial serà l’escriptora vallenca i professora de la URV Margarida Aritzeta, a la qual la càtedra Baixeras, de la mateixa URV, dedica una jornada intensa. Prevista per avui, ha estat ajornada fins a nou avís.

Un altre protagonista notable serà l’escriptor i també professor de la URV, Magí Sunyer. D’una banda, el cicle Veus de poeta, que es dedica en cada sessió a destacar l’obra d’un poeta del Camp de Tarragona, se centrarà en els seus versos. Magí Sunyer, a més, aquesta Tardor presenta la novel·la Enlloc i conduirà la ruta Tarragona oculta, activitat organitzada pel S. M. de Joventut.

Un altre dels protagonistes destacats és Òscar Palazón, que intervé en cinc actes, ja sigui presentant llibres aliens, però sobretot presentant tres llibres propis, que a més a més són llibres premiats: Alguns ocells muts, Testament dada’m i Diari de Laboratori.

A més a més, aquesta Tardor Literària també presenten llibre una bona colla d’autors de la ciutat i del Camp de Tarragona: Jordi Manzanares, Juan Carlos Elijas, Isabel M. Ortega, Cecília Bofarull, Olga Xirinacs, Joan Cavallé, Conxita Jiménez i Ferran Gerhard. Finalment, destaca el nou projecte encetat pel Museu d’Art Modern de la Diputació de TGN i el Festival SCAN, la Col·lecció Mapes d’Autor, consistent en l’edició conjunta d’una publicació, que té com a objectiu promocionar les comarques de Tarragona. També destaca la iniciativa de l’Institut Martí i Franquès de donar el nom de l’escriptora Montserrat Abelló a la seva biblioteca.

Comentarios
Multimedia Diari