Les obres de consolidació del castell dels Garidells començaran a principis d’any

El pressupost de licitació és de 120.000 euros. El risc de col·lapse obliguen actuar-hi
de forma urgent. També es recuperarà un vell camí que condueix a l’era del castell

01 diciembre 2019 10:50 | Actualizado a 01 diciembre 2019 18:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

A principis d’any està previst que comencin les obres del castell dels Garidells. Es troba en la zona mes elevada del municipi dels Garidells, des d’on es domina tot el poble. Al pressupost és de 120.000 euros. De fet, el risc de col·lapse obliga a actuar-hi de forma urgent. El projecte contempla a nivell d’execució i de pressupost dues parts diferenciades que es distribueixen en dos lots. El primer comprèn les obres d’estabilització, excavació arqueològica, restauració i consolidació del mur nord de la zona central del castell. Al segon lot es tracta de l’actuació per la restauració i consolidació de la torre sud del castell i les excavacions arqueològiques necessàries.

El projecte es troba finançat per l’Ajuntament dels Garidells, que alhora ha rebut la notificació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya de concessió de subvenció per la Restauració d’edificis patrimonials.Està previst que les obres durin uns dos mesos. Aquesta setmana s’ha conegut l’empresa que executarà les obres, Recop Restauracions arqueològiques qui va obtenir el millor resultat i van realitzar fa tres anys la consolidació d’una de les torres.

«No podem deixar perdre el patrimoni i per això era necessària una intervenció urgent», va assegurar l’alcalde dels Garidells al Diari, Marc Bigordà.

L’any passat l’Ajuntament dels Garidells va adquirir el castell. Fins aquell moment era de propietat privada. En l’últim segle no s’hi ha realitzat cap intervenció de consolidació ni millora i, a més a més, s’hi ha de sumar que el castell durant aquest període de temps ha patit un espoli important.

Fruit d’aquesta degradació comprovada, l’any 2016 es va fer una actuació d’urgència a la torre sud-oest que perillava de caure i de fer-ho en via pública. Per dur a terme aquesta actuació d’urgència fa uns anys, tant els propietaris d’aquell moment com l’Ajuntament es van implicar i van repartir-se els costos gairebé al 50%. Com remarcava un informe dels Serveis Territorials de Cultura, aquesta actuació no va ser suficient per a la totalitat del castell, ja que era necessària una intervenció global. Només van consolidar una de les tres torres.

A principis d’any i a causa de les pluges va caure un tros d’un mur que es troba al costat de l’arc central. «Aquesta urgència ja fa anys que els tècnics de cultura ens deien que s’hi havia d’actuar de forma urgent per talde conservar el patrimoni»,va detallar Bigordà.

Camí d’accés

També es vol recuperar un vell camí que condueix a l’era del castell. «Es vol condicionar. És a dir enjardinar, fer una zona wi-fi i que sigui un punt de trobada municipal. El pressupost de licitació és de 86.250 euros, i la durada de les obres és de dos mesos.

Els diners que han rebut han estat de la Generalitat –diferents subvencions–, la Diputació de Tarragona i una part del pressupost municipal. «Ens agradaria invertir més diners al castell i a l’entorn però som un poble petit i no podem fer-hi més», va remarcar l’alcalde. Va afegir que «volem que no se solapin les dues obres. Primer volem que es realitzi la consolidació del castell, i després la recuperació del camí d’accés».

Des de l’Ajuntament remarquen que seguiran buscant subvencions però que no poden garantir-hi res. «La intenció és que a l’estiu les dues actuacions estiguin liquidades», va concloure l’alcalde.

Comentarios
Multimedia Diari