Más de Tarragona

Les obres de perforació del túnel del coll de Lilla podrien començar el març

El Consell d’Estat dona via lliure a l’ampliació del pressupost d’un projecte que suposarà uns 115 millons d’inversió’

Núria Riu-Alba Tudó

Whatsapp
Imatge del coll de Lilla i els treballs de l’A-27 a cavall entre l’Alt Camp i la Conca de Barberà. FOTO: Alba Tudó

Imatge del coll de Lilla i els treballs de l’A-27 a cavall entre l’Alt Camp i la Conca de Barberà. FOTO: Alba Tudó

Llum verda del Consell d’Estat al dictamen que desbloqueja les obres del túnel del coll de Lilla, un pas que, finalment, permetrà començar a perforar aquesta obertura i donar continuïtat a l’A-27 més enllà de Valls. Aquest no és l’últim tràmit abans de poder començar els treballs, encara que és decisiu para acabar amb una paralització que va començar l’any 2010. 

L’òrgan consultiu de l’executiu central donava el vistiplau a l’increment pressupostari de 84 a 115 milions d’euros, després que el Ministeri de Foment va haver de refer el projecte, per la presència d’argiles expansives. En tractar-se d’un «sobrecost» de 31 milions d’euros, per tant incrementa en més d’un 20% el valor inicial, la llei estableix que en aquests casos el Consell d’Estat és qui ho ha d’avalar. Ahir es produïa aquesta decisió. Ara, tan sols falta que el Consell de Ministres doni llum verda definitiva. 

Segons ha pogut saber el Diari, aquest nou pronunciament –en aquest cas, per part de l’equip de Pedro Sánchez– podria produir-se abans d’acabar l’any. A partir d’aquí, cal establir un període de tres mesos per tal que les màquines que han d’iniciar l’obertura puguin iniciar la intervenció. Si totes aquestes previsions es compleixen, el pròxim mes de març podrien començar les obres.

Des de la subdelegació del Govern a Tarragona, Joan Sabaté, expressava la seva «satisfacció» i posava en valor que «s’estan complint els terminis del compromís adquirit». El contracte està adjudicat i, de fet, al llarg dels últims mesos l’empresa constructora ha avançat les obres dels viaductes que enllaçarà amb la boca del túnel. Aquests també s’ha hagut de refer, després que la cavitat va desplaçar-se uns metres per intentar evitar que les argiles suposin un inconvenient tan bon punt comencin les obres.

Amb el pronunciament favorable del Consell d’Estat finalitza un llarg procés que va començar el novembre de 2016. Amb Iñigo de la Serna com a titular de Foment, el Govern del Partit Popular anunciava que es reprenien les obres de l’últim tram de l’A-27. Tanmateix, Madrid encara no havia tramitat la modificació d’un projecte que es va interrompre per la seva complexitat i el seu elevat cost, quan va produir-se la primera retallada en matèria d’infraestructures.

Finalment, a finals de desembre de l’any passat es va aprovar aquesta modificació. Els canvis que es van introduir venien donats a partir de les informacions complementàries que es van obtenir amb els estudis geològics. Encara que no s’havia començat a excavar el túnel ja se sospitava de la presència d’argiles expansives a la zona (sobretot a partir dels problemes que aquests materials van ocasionar al barranc del Candi, per on discorre el viaducte de l’AVE que va haver-se de reforçar mesos després de posar-se en funcionament). 

Un problema previsible

Junt amb les argiles, els estudis del subsòl també van posar de manifest la presència d’anhidrita. Amb tot, dos materials que provoquen grans dificultats en qualsevol obra pública.

Amb aquests informes es va comprovar com aquests materials en diferents punts tant de la boca montblanquina, com la de Fontscaldes, obligant a modificar el sistema constructiu. Així, si segons el sistema convencional, quan s’excava un túnel es va creant una capa de formigó a la part superior i els laterals per aguantar les parets, en aquest cas les mesures es reforçaran. En lloc d’aquesta disposició en forma de ferradura, s’obrirà una cavitat el·líptica, amb una capa de 50 centímetres de formigó i acer a la part superior i, fins a tres vegades superior a la part inferior. 

Aquesta mesura, que s’adoptarà al llarg dels 1.567 metres de longitud del túnel, ha de permetre que l’estructura aguanti la pressió d’uns materials que es contreuen o dilaten segons les variacions d’humitat del terreny. Aquestes mesures són les que han suposat aquest cost addicional, que han demorat l’inici de les obres. 

Les dues comarques celebren la notícia

L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, s’ha mostrat satisfet després de conèixer la notícia. «Vull agrair a Sabaté i a Teresa Conillera tot el que han fet». 

El regidor d’Empresa i Ocupació a l’Ajuntament de Valls, Joan Carlés Solé, ha assegurat que «estem escèptics amb la notícia, ja que han estat moltes vegades que semblava que tirava endavant. Esperem que el camí sigui aquest, ja que és una bona notícia pel Camp de Tarragona, l’Alt Camp i la Conca de Barberà».

L’alcalde de l’Espluga de Francolí, David Rovira, ha subratllat que «és una gran notícia i esperem que sigui la definitiva. Hem anat veient com avançaven les obres dels ponts, però esperem que el dictamen definitiu acabi sent una realitat que estem segurs que serà bo per la comarca».

Temas

Comentarios

Lea También