Les paràlisis de la política

Sembla que hem acceptat com a normal la manca d’acords en el món polític. Les baralles pel poder han trencat la confiança»

24 abril 2021 17:20 | Actualizado a 25 abril 2021 07:53
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

F a pocs dies llegia a la premsa que el Parlament de Catalunya té pendent la renovació de 109 càrrecs, corresponents a uns 25 organismes, que s’han anat acumulant des de la legislatura que es va constituir el 2015. Entre les renovacions pendents cal destacar la del Síndic de Greuges, els membres de la Sindicatura de Comptes o els del Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).

Entre aquests càrrecs figuren també les renovacions dels vocals dels consells socials de les universitats públiques catalanes que correspon anomenar al Parlament. Concretament li corresponen dos vocals del total dels nou membres que representen a la societat civil en el consell social de cada universitat. El darrer nomenament del Parlament de vocals al consell social de la URV va ser el 2014 per un període de quatre anys. Un d’ells segueix exercint en funcions des del 2018 –aportant una molt bona feina– i el segon va renunciar voluntàriament ara fa un any, estant el càrrec vacant en l’actualitat. Des dels ulls del sector privat aquesta situació no deixa, com a mínim, de sorprendre. No es toleraria. S’obligaria als responsables dels nomenaments a arribar a acords de ratificació/substitució de càrrecs o resoldre les vacants pel bé de l’empresa, un bé que està per damunt dels seus interessos particulars. En cas de no fer-ho, l’alternativa seria segurament contraria a seguir en el seu lloc cobrant per ser-hi.

Sembla que hem acceptat com a normal la manca d’acords en el món polític. Les baralles pel poder i la polarització de postures irreconciliables per fets que tots coneixem han trencat els mínims de la confiança necessària per exercir el que són les bases de la democràcia: respecte, diàleg, tractar de convèncer amb l’argument de les paraules i arribar a acords.

Però, a banda de les grans qüestions d’estat, el país avança també quan es resolen qüestions menors. Actualment n’hi ha moltes que estan enquistades, com és el cas de la resolució de la majoria dels 109 càrrecs pendents de renovació pel Parlament. Amb el nou Parlament ja constituït, si la legislatura segueix endavant amb la constitució del nou govern, hi haurà capacitat en aquesta legislatura d’arribar a acords entre els grups parlamentaris per resoldre, com a mínim, qüestions que els hi corresponen d’índole menor pendents de fa temps? Al cap i a la fi és part fonamental de la seva feina i és el mínim que s’espera dels nostres polítics i polítiques per no veure’ls com es van veient: un fre per l’avançament de la societat.

Comentarios
Multimedia Diari