Les persones amb Alzheimer pateixen més la calor

Els experts recomanen als cuidadors assegurar-se que els afectats es mantenen hidratats i no s’exposen al sol en hores fortes

15 julio 2019 10:37 | Actualizado a 15 julio 2019 10:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Davant l’arribada de l’estiu, els experts de Fundació ACE-Barcelona Alzheimer Treatment & Research Center, entitat dedicada al diagnòstic, tractament i recerca d’Alzheimer i altres demències, alerten del risc que les altes temperatures suposen per a les persones que pateixen demència. 

La deshidratació és un dels principals perills per a les persones amb Alzheimer, ja que és freqüent que aquestes no ingereixin suficient aigua o estiguin exposades al sol durant més temps del que és recomanable. 

Natàlia Tantinyà, cap d’infermeria de la Unitat d’Atenció Diürna de l’entitat, insta els cuidadors a prestar especialment atenció a les persones amb demència i a assegurar-se que aquests mantenen hàbits i rutines saludables per fer front a la calor. Comprovar que les persones afectades beuen aigua de manera habitual, no sortir al carrer durant les hores de més calor -com ara el migdia o les primeres hores de la tarda-, evitar els àpats massa calents i vestir roba fresca, són algunes de les pautes que els professionals aconsellen seguir per evitar la deshidratació o altres problemes de salut derivats de les temperatures elevades.  

«És habitual que les persones amb Alzheimer no recordin quin és l’últim cop que han begut aigua, o que tinguin menys sensació de set i que, a més, facin una dieta poc variada. Segons les rutines diàries de cadascú, cal assegurar que es prenen les mesures adequades per tal de prevenir els cops de calor, sobretot en els dies en què les temperatures són més elevades i, molt especialment, durant les onades de calor», assegura Tantinyà. 

La deshidratació o els cops de calor es poden manifestar en símptomes com el mal de cap i el mareig, la respiració i la freqüència cardíaca accelerades o, fins i tot, en alteracions en el comportament. És per això que, en el cas de les persones amb demència, cal que els seus cuidadors i el seu entorn més proper presti atenció a la possible aparició d’aquests símptomes i, de seguida pugui prendre mesures i, si escau, avisar els metges.

Fundació ACE-Barcelona Alzheimer Treatment & Research Center, entitat innovadora i referent a Espanya, neix el 1995 amb l’objectiu d’atendre la demanda creixent en el diagnòstic i tractament de les persones amb deteriorament cognitiu i demència especialment Alzheimer, oferint una atenció personalitzada i acompanyament integral als pacients i les seves famílies. Fundació ACE és considerada un dels referents internacionals en recerca, especialment clínica, neuropsicològica social i bàsica.
Cada any, la seva Unitat de Diagnòstic atén prop de 7.000 persones, de les quals més de 4.000 pateixen demència (3.000 ells, tipus Alzheimer). Entre altres activitats de recerca, Fundació ACE participa en nombrosos assajos clínics de participació mundial destinats a totes les fases evolutives de la malaltia. Per això, lidera dos projectes de recerca concedits per la Unió Europea sobre genètica d’Alzheimer (ADAPTED) i sobre models de participació activa dels pacients (MOPEAD).

Comentarios
Multimedia Diari