Mireia Sánchez: «Les petites coses tenen una projecció poètica»

L’autora Mireia Sánchez i l’il·lustrador Litos presenten ‘Si te’n vas’, un llibre que guarda tresors com bombolles de sabó o avions de paper per parlar d’emocions com l’alegria i valors com la llibertat

12 julio 2020 09:04 | Actualizado a 12 julio 2020 09:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

«No t’enduguis el meu barret. És un barret de mag ple de coses que estimo». Així comença el llibre Si te’n vas, una nova col·laboració entre l’autora Mireia Sánchez i l’il·lustrador Litos, conegut per la seva trajectòria en el sector de l’animació, la il·lustració i el disseny gràfic. En aquesta publicació de l’editorial Brúixola, el protagonista guarda tresors com pinces, llapis, bombolles de sabó o avions de paper per gaudir de les petites coses de la vida.

«Litos i jo formem un tàndem professional, tenim altres llibres que hem fet conjuntament, alguns ja publicats i altres pendents per a l’any que ve. Com que ens entenem molt a l’hora de treballar conjuntament text i imatge, el llibre Si te’n vas va sorgir de la idea de parlar amb els nens i nenes del que és l’autoestima i d’aprendre a gaudir de les coses petites i del valor de compartir-les», explica Mireia Sánchez, qui recalca que «en els nostres llibres sempre hi ha una doble lectura, i la reflexió adulta és que serem feliços tant si hi som com si no, i si hi som ho podrem compartir i serà molt millor».

El protagonista és un barret perquè –segons explica l’autora– «que totes les petites coses sortissin de la màgia de saber-les mirar em semblava que era un element molt poètic, i que connectava amb el públic infantil».

El viatge comença amb l’emoció de la sorpresa pel barret, i continua amb «l’alegria de trobar valor en les petites coses i l’alegria de compartir-les». Per això, assegura Mireia Sánchez, «l’últim dibuix és una explosió de colors de tot el que ha sortit del barret»

En aquesta mateixa línia, tots els elements que surten en el llibre són identificats pels nens i nenes amb molta facilitat. «Són coses molt senzilles i que tenen a l’abast, donar-los-hi aquesta perspectiva poètica permet que un avió de paper, que és fàcil de fer, et convidi a viatjar, així tots els exemples que surten en el llibre», explica l’autora, qui afegeix que «és donar una utilitat en benefici de sentir-se bé i de gaudir d’una cosa que tens molt a l’abast, i que ajuda a despertar la imaginació i a ser feliç a tu i als altres». Per a Mireia Sánchez «les petites coses tenen una projecció poètica».

Sumar i construir

 

El procés de creació de les il·lustracions del llibre Si te’n vas, explica Litos, ha estat «com la dialèctica, en la qual cadascú ha exposat les seves idees per sumar i construir, i així treballar l’estructura, la il·lustració i les formes. Aquesta és la nostra manera de treballar».

Així mateix, pel que fa a la il·lustració de les emocions, Litos fa referència a la «conceptualització de la imatge, que és el que a mi més m’agrada, és a dir, el fet de plasmar el que vols explicar». Paral·lelament, l’il·lustrador fa referència al fet que «la il·lustració és un mitjà d’expressió, és a dir, és com l’escriptura i la pintura, en què has de transmetre sentiments i emocions».

El resultat en Si te’n vas combina el dibuix amb imatges i fotografies reals. «És una tècnica que m’agrada molt, perquè és una manera de reflectir com es veu la vida, és a dir, la part real amb la d’un món imaginari», assegura Litos, qui destaca que «estèticament és una tècnica que em diverteix molt». Sempre busca l’equilibri, però «hi ha pàgines que la mateixa història o contingut et guia cap a on has d’anar».

Professió enriquidora
Des de fa molts anys Litos es dedica, entre altres coses, a la il·lustració, el disseny gràfic i l’animació, i «la majoria de treballs han sigut encàrrecs, per això no tinc un estil definit, sinó que cada projecte em demana un estil o un altre». I és aquesta versatilitat la que «fa que per mi sigui més enriquidora i interessant la meva professió, perquè no sempre estic fent el mateix, ja que cada projecte té una identitat pròpia i un repte que als il·lustradors ens agrada».

A més a més, il·lustrar per a públic infantil i juvenil té el repte de –en paraules de l’il·lustrador– «transmetre, conscientment o inconscientment, els teus valors i, per tant, tens una part de responsabilitat». En Si te’n vas Litos ha volgut difondre el valor de la llibertat i el respecte a la individualitat. «A vegades tendim a fer-nos nostra una persona, i dir Si te’n vas em posaré trist és bo, però deixar-la marxa és positiu». El resultat és un àlbum ple d’emocions perquè els infants descobreixin el que els fa feliços de debò.

Comentarios
Multimedia Diari