Les trifulgues bandoleres i la tradició d’Alcover

17a edició de la Fira. Milers de visitants van passejar i gaudir ahir de
la música en viu i dels espectacles. Avui al vespre es clourà la festa

13 octubre 2019 10:00 | Actualizado a 13 octubre 2019 17:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Durant quatre dies, Alcover abandona el seu aspecte habitual i és ocupada per escamots armats pertanyents a les bandositats enfrontades de morells i voltors, quatre segles enrere. Potser la diferència més significativa és que les armes, ara, són de broma. I és que Alcover té una tradició bandolera. Durant aquests dies es programen una cinquantena d’actes, i un centenar de parades participen a la fira i mostren els seus productes.

Una dels espectacles que va tenir lloc ahir a la tarda a la plaçaVella, portava per nom L’Esbatussada bandolera.Tractava dels bandolers, tan morells cadells com voltors nyerros, que es volien fer amb aquests botins. Es va representar tres cops ahir a la tarda.

Carles Bigorra, un dels actors de la peça, va explicar abans de començar l’obra que «la fira ha crescut molt, i a nivell artístic hem fet pedagogia i ara hi ha un diàleg entre espectador i artista, i també hi ha un respecte». Va afegir que «la fira aposta molt per la part artística i el teatre de carrer. És molt directe amb l’espectador i cada historieta té un tema principal perquè sigui més atractiu».

Disputes bandoleres

Ara bé, des d’aquest dijous el municipi reviu les disputes bandoleres entre els bàndols dels morells i voltors, que fan retrocedir als visitants fins als segles XVI i XVII. Durant aquests quatre dies de fira també s’han programat espectacles teatrals com La Dolça Llar del Bandoler, l’Esbatussada bandolera i Benvinguts a la taverna dels bandolers.

Milers de visitants, van aprofitar que ahir era festa per visitar la fira i per comprar algun dels productes km0.

«És una tradició i cada any venim aquí a Alcover a veure-ho. Ens agrada i, a més, hi ha activitats per a totes les edats», va afirmar una veïna de Reus mentre mirava el seu fill dibuixava. Vva afegir que «han habilitat solars per aparcar-hi, però ens ha costat molt. Hem donat moltes voltes, fins que al final hem trobat lloc».

De fet, molts dels cotxes estaven aparcats a l’entrada del poble, i la gent caminava al costat de la carretera per accedir a la fira. Ho feien a poc a poc i vigilant que no passés cap cotxe.

Un dia fort

Ahir era un dels dies forts de la fira que va coincidir en festiu. Els visitants podien comprar productes de la terra i artesania, degustar la nova cervesa, veure les diferents obres de teatre o escoltar música mentre bevien un refrigeri. Des de primera hora del matí, els carrers i els aparadors del nucli antic estaven guarnits per l’ocasió pels comerciants del municipi. Tot i això, la pluja ho va aigualir una mica al matí. Finalment, el temps va aguantar i es van poder realizar tots els actes amb normalitat.

La taverna de l’església vella és una de les novetats d’aquesta edició, on l’espai és molt emblemàtic i allí s’hi representen obres teatrals. Precisament, era un lloc de pas, i molts dels visitants es quedaven per veure l’espectacle. Alguns de peu i d’altres s’assentaven a les taules del mig de l’Església Vella.

«A la plaça Nova hi ha la part musical, i així la gent pot anar canviant de lloc i gaudeixen de la gastronomia», va destacar la regidora de la Fira de Bandolers d’Alcover, Carla Miret. Afegia que «els actes que funcionen s’han consolidat, i n’hem introduït de nous com per exemple algunes obres teatrals. Molts dels actors repeteixen i tornen a venir a Alcover».

L’espectacle Commedia Dell’Arte era una de les novetats que va tenir lloc ahir dissabte. Es tractava d’una companyia de comediants ambulants, amics o enemics dels bandolers, que van aterrar a Alcover per presentar el seu espectacle. Una comèdia musical d’aventures, amor i revolució.

A dos quarts d’una de la matinada, va tenir lloc el concert de fira amb el grup The Welcome Band. Els assistents van ballar i cantar els millors temes del pop-rock nacional i internacional.

La Baixada dels Bandolers

Una de les novetats de la 17a edició de la fira era la Baixada de Bandolers, que va mantenir el misteri fins l’últim moment. Va tenir lloc aquest divendres a la nit, a l’església nova. «Hi va haver una troballa entre els morells i els voltors, i van ensenyar un ball a la gent. A la plaça van fer una estirada de corda entre els dos bàndols», va dir la regidora.

De fet, a cada indret del nucli històric d’Alcover s’hi realitzen activitats per a tots els públics. La fira té molt d’impacte en l’economia local, és molt important pels comerciants però també per la restauració. De fet, tots els restaurants estan plens. Una altra de les novetats d’aquesta edició és la nova cervesa Alcobeer, sorgida de la unió entre La Mula i La Rosita i que ha agradat als assistents.

Avui, Alcover encarà l’últim dia de fira. Segons la regidora, el balanç és molt «positiu i la nova taverna a l’Església Vella ha funcionat molt bé». A dos quarts d’una del migdia es farà la tradicional trobada de capgrossos i gegants amb la participació d’una vintena de colles i més de 400 persones, que finalitzarà a la plaça Lluís Companys amb una ballada de germanor.

A la tarda, la companyia de teatre local La Resclosa convida als visitants a fer un viatge de 400 anys en el temps, on es podrà canviar el decurs de la història amb La roda del temps. L’espectacle serà a les cinc de la tarda pels carrers de la vila. La fira es clourà aquest vespre amb el concert bandoler a càrrec dels Fenya Rai i una Jam Session Bandolera.

La Fira de Bandolers d’Alcover sempre té lloc al segon cap de setmana del mes d’octubre. Després el municipi celebra la Festa Major que combina actes tradicionals i de cultura popular amb espectacles de teatre, música i circ d’alt nivell per a tots els públics. El proper cap de setmana, Alcover tornarà a estar de celebració.

Comentarios
Multimedia Diari