Les velles glòries dels Pastorets fan emocionar el públic de Montblanc

Enguany es compleixen 75 anys de representacions ininterrompudes de l'espectacle nadalenc. Entre els al·licients hi havia la presència 'estel·lar' d'alguns dels actors

19 mayo 2017 23:48 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Hi havia un gran caliu ahir quan es feia fosc, a la sala del teatre del Centre Parroquial de Montblanc; el caliu que mena de la tradició quan la dignifica el relleu generacional.

Com cada any tornaven els Pastorets, a l’escenari, però la representació tenia especials i emotives connotacions.

Per commemorar els 75 anys de representacions ininterrompudes els més veterans, quasi llegendaris, van tornar a encarnar els personatges de sempre.

Ritme frenètic

El ritme era verdaderament frenètic mitja hora abans que pugés el teló. Era el moment de vestir-se els actors i maquillar-se, sobretot els integrants de les poderoses fúries infernals, per la complexitat de la caracterització.

Feia autèntica patxoca veure a l’actor més veterà, Josep Gomis –l’exalcalde de Montblanc i exconseller de la Generalitat– en el paper de Satanàs, a l’actual batlle montblanquí, Josep Andreu, a l’advocat Josep París, afiliats a les llistes de les ‘forces del mal’.

Per contra, un Joan Anton Font (l’àngel Sant Miquel) secretari general de l’Ajuntament de Tarragona, entre altres persones vinculades a la vida sociocultural de la Vila Ducal.

A la sala del teatre del Centre Parroquial no hi cabia ni una agulla, puix que les entrades es van exhaurir en un tres i no res, per omplir l’aforament de 240 localitats.

Algun dels espectadors, com en Jaume Panadés, de la Guàrdia dels Prats, confessava que feia 20 anys que no presenciava aquests Pastorets de Montblanc, però que «aquests anys no m’ho podia perdre, ja que tot plegat em recorda els temps de joventut.

Com ell van ser moltes les persones, joves i grans que van gaudir de l’espectacle L’adveniment de l’Infant Jesús, de Folch i Torres.

La nadala Santa Nit obria el teló perquè aparegués en escena la Montserrat Farriol, l’actriu més veterana, en el paper de l’Àvia, a la masia.

Gaudeix el públic

A partir d’aquí es van anar succeint les catorze escenes dividides en tres actes, amb les trapelleries del Lluquet i el Rovelló, que van fer gaudir el públic amb una història que, no per coneguda, «deixa de captivar tots els espectadors», va subratllar Joan Jàvega, adjunt a direcció, en el moment de la presentació.

Tal com va esmentar Ramon Requesens, el veterà director de 90 anys, «els Pastorets estan molt arrelats a Montblanc, com ho demostra que a vegades a l’escenari s’hi han trobat avi, fill i néta».

Requesens comenta que la tradició dels Pastorets ve de molt antic i que l’origen de les representacions es pot remuntar a mitjan segle XIX.

Comentarios
Multimedia Diari