Les xarxes socials, un aparador ple d’iniciatives per celebrar Sant Jordi des del confinament

Lectures i recomanacions en línia a càrrec dels autors i autores, concursos de dibuix i trobades amb artistes i científics són algunes de les iniciatives per celebrar el dia del llibre

22 abril 2020 06:50 | Actualizado a 22 abril 2020 07:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Imaginar, participar i compartir. La celebració de Sant Jordi, demà, tindrà com a protagonistes les xarxes socials, a través de les quals s’anima a la ciutadania a celebrar la diada del llibre i la rosa des del confinament.

Entre el conjunt d’iniciatives, l’Ajuntament de Tarragona publicarà un butlletí electrònic amb les novetats literàries dels autors i autores del Camp de Tarragona, mentre que els autors compartiran missatges parlant de les seves obres. Mentrestant, demà continuarà el cicle de contacontes a càrrec de Conxa Torres, professora del Departament de Pedagogia de la URV.

Des dels Centres Cívics tarragonins es crida la ciutadania a compartir lectures en veu alta i que es poden enviar en format vídeo al mail centrescivics@tarragona.cat, i també a ‘guarnir de roses les xarxes’. Al web cultura.tarragona.cat/sant-jordi i a l’Agenda TGN es poden consultar les propostes.

Així mateix, el Teatret del Serrallo omplirà les cases de màgia amb la ‘Marató de Contes’ de Sant Jordi Virtual, avui d’11 a 17 hores, a les xarxes oficials. Famílies anònimes i artistes reconegudes participen en aquest #acaudorella.

L’Ajuntament de Constantí (http://web.constanti.cat/) proposa tallers i activitats diverses que han preparat en forma de vídeo les escoles, entitats i associacions, com tallers de manualitats i sessions de contacontes. Durant el matí també es podrà veure un recital poètic a càrrec de l’Associació Literària de Constantí.

A Cambrils (www.cambrils.cat), fins al 29 d’abril, el programa ‘Dies de Llibres’ inclou directes a les xarxes socials, trobades virtuals i recomanacions literàries de la biblioteca, mentre que a Mont-roig (Mont-roig.cat) i a Miami Platja també proposen assaborir el dia del llibre i de la rosa amb una mostra de dolços confinats.

A Tortosa, la Biblioteca Marcel·lí Domingo ha preparat un seguit d’actes per viure la diada des del confinament, posant l’accent a la producció local. Entre les iniciatives, que se celebraran demà, destaca una marató de vídeos en la qual prop d’un centenar d’autors de les Terres de l’Ebre explicaran els títols que enguany publiquen coincidint amb la festa del llibre. La marató arrancarà a les 11 h del matí i s’allargarà durant tot el dia, fins al vespre.

Així mateix, a Ascó (www.asco.cat) celebraran una ‘cadena de llibres’ per recomanar publicacions a través de les xarxes socials, entre altres iniciatives. A Alcanar la música serà la protagonista amb l’actuació, demà a les 12 h, als balcons per part de tots els músics i membres de la coral del municipi amb l’objectiu d’amenitzar la jornada, així mateix al web de l’ajuntament (http://www.alcanar.org) es detallen la resta d’activitats.

D’altra banda, estudiants d’Educació Primària del campus Terres de l’Ebre han creat el web Cap Infant sense Sant Jordi (https://llegim-i-aprenem-des-de-casa9.webnode.es) amb material didàctic per fomentar el gust per la lectura.

#SantJordiEnUnMinut

Crear una versió de la llegenda de Sant Jordi és el que proposa l’Ajuntament del Vendrell. Sota l’etiqueta #SantJordiEnUnMinut, s’incentiva a publicar un vídeo a qualsevol de les tres xarxes socials (Facebook, Twitter i Instagram) on expliquin la seva pròpia versió sobre la llegenda en el format que cadascú triï (relat, poesia, cançó...). Mentrestant, a la Pobla de Mafumet s’han preparat diverses iniciatives destinades a fomentar el lleure actiu durant el confinament. És per això que han engegat una campanya de dibuix infantil, amb l’objectiu de crear una exposició en el futur. D’altra banda, també es promou l’elaboració a casa d’una rosa de Sant Jordi, mitjançant els vídeos que els membres dels Clubs de lectura infantil i juvenil estan penjant a les xarxes per fomentar la lectura en aquests temps.

Per celebrar Sant Jordi des de casa, des del Morell s’han convocat el concurs ‘Un dibuix per Sant Jordi’, per a infants de 3 a 12 anys, i un certamen literari de temàtica lliure per als joves d’entre 13 i 18 anys.

Municipis de novel·la

La Diputació de Tarragona convoca, un any més, el seu concurs #SantJordiDipta a través de les xarxes socials. Sota el lema ‘Els nostres municipis són de novel·la’, enguany la Diputació convida a la ciutadania a compartir a Facebook, Twitter i Instagram llibres ambientats a municipis o zones de la demarcació. Els interessats en participar-hi poden fer-ho fins al 26 d’abril a les 23.59 hores. Més informació al web www.dipta.cat/ca/xarxes-socials.

D’altra banda, escriptors, artistes i científics ompliran les xarxes socials dels centres de la Fundació ”la Caixa”. Els autors Alejandro Palomas, Najat El Hachmi, Lorenzo Silva, Luna Miguel, Raül Garrigasait, Antoni Clapés, Bel Olid, Julià Guillamon i Víctor Amela, l’artista Mabel Palacín, la crítica d’art Mery Cuesta i l’historiador Enric Ucelay faran recomanacions de llibres a través de càpsules de vídeo. A l’enllaç https://premsa.lacaixa.org/2020/04/20/caixaforum-i-cosmocaixa-es-bolquen-en-la-celebracio-de-sant-jordi-a-les-seves-xarxes-socials/ es pot consultar el detall de les activitats.

Solidaritat

Per últim, demà un grup d’actors professionals –entre els quals hi ha Benjamín Miguel i Manu Barroso, membres de la companyia de teatre reusenca Lucky & Luke– faran una lectura en línia, i en viu, de la novel·la Gin & it. L’esdeveniment, que es retransmetrà en directe mitjançant la plataforma online ZOOM, demà a partir de les 19 hores, serivrà per recaptar fons per la lluita contra la Covid-19.

Comentarios
Multimedia Diari