Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

L’escriptor Luis Goytisolo posa a la venda el Molí de Salt

L’autor d’‘Antagonia’ abandona la finca, la natura i la tranquil·litat, atès que cada setmana ha de viatjar a Madrid. Assegura que no perdrà el vincle amb la masia familiar i el municipi

Diari de Tarragona

Whatsapp
L’antic molí fariner està al costat del riu Milians a prop del monestir de Poblet. FOTO: CEDIDA

L’antic molí fariner està al costat del riu Milians a prop del monestir de Poblet. FOTO: CEDIDA

Prop del Monestir de Poblet, al costat del riu Milans, s’hi troba un dels secrets millor guardats en el món de l’hostaleria i la literatura: El Molí de Salt, ubicat al terme de Vimbodí i Poblet.

Es tracta d’un antic molí fariner restaurat, i propietat de l’escriptor barceloní Luis Goytisolo i la seva esposa, la periodista Elvira Huelbes. Ell és l’autor d’Antagonia (una de les grans obres de narrativa del segle XX). Allí hi vivia, i s’inspirava a l’hora d’escriure. A més gaudia de la tranquil·litat i la calma de l’entorn.

Ara l’autor es ven el Molí de Salt. Els motius que l’han dut a prendre aquesta decisió tenen a veure amb el fet que, una vegada per setmana, han de viatjar a Madrid «amb el cansament que això suposa», i no pas perquè no desitgin «gaudir de la calma i la bellesa del lloc». Per això venen el Molí. Un lloc envoltat de natura, on el silenci i el descans hi estan presents.

«Seguirem venint a Vimbodí, ja que tenim una masia familiar a prop del monestir, i ens agrada aquest indret tan tranquil i agradable», afirma Goytisolo. I és que el paratge uneix a l’escriptor records i oblits dels seus grups literaris amb històries de germans escriptors.

El preu de sortida seria d’uns 1,2 milions d’euros, la meitat del que va establir un taxador. També el germà de Luis Goytisolo, el poeta José Agustín Goytisolo, va estar vinculat a Barberà de la Conca. 

El compromís es remunta al 1983, quan Goytisolo i un grup de veïns van fer i van presentar la documentació pertinent perquè el castell templer fos qualificat de Monument Històric Artístic per salvar-lo de la ruïna.

El Molí de Salt es troba als afores del municipi, i és una vila de sis apartaments. Es compon de diferents edificis adossats, on el de major altura té tres pisos. 

S’hi poden observar les petites finestres que es reparteixen per les parets, típiques d’aquest tipus de construcció. Al costat de la portalada principal hi ha una escala exterior que comunica amb el primer pis. Adossats al cos principal hi trobem dos estables i diferents magatzems.

Al seu darrere hi ha una gran bassa d’aigua que alimentava la zona del molí. Actualment s’utilitza com a casa rural i s’ha optat per pintar i arrebossar totes les parets exteriors dels edificis. També l’envolta una cascada i que ha format una piscina natural, i una altra d’artificial per nedar.

A més, s’hi poden fer excursions, senderisme, rutes gastronòmiques, o visitar els pobles de la Conca de Barberà. Es troba a 4 km de la reserva natural de les muntanyes de Prades. Té una capacitat fins a 25 persones. Un lloc ideal per desconnectar i passar uns dies amb la família.

Biografia

Luis Goytisolo (83 anys) va estudiar Dret, però va abandonar els estudis per dedicar-se a la literatura. El 1992 obtingué el Premio Nacional de Narrativa i el 1995 ingressà a la Real Academia Española. La seva representant literària ha estat Carmen Balcells Segalà. Ha col·laborat en diaris com El País, ABC i Diario 16. Els seus dos primers llibres –Las afueras i Las mismas palabras– s’inscriuen dins del realisme social i testimonial. Ha guanyat el Premi Ciutat de Barcelona, Premio de la Crítica narrativa, el Premi nacional de las Letras, entre d’altres.

Però, després d’anys de silenci i d’un gir cap al relat d’imaginació (Fábulas, escrit entre 1968 i 1978, però publicat el 1981), és en la dècada de 1970 quan dóna la mesura del seu talent amb una tetralogia de llarga elaboració, Antagonía, el tema de la qual és l’art de l’escriptura.

L’escriptor Claude Simon la inclou entre les tres grans novel·les del segle XX. Destaca la seva preocupació pels trets estructurals i formals del relat.

També ha publicat altres obres com: Placer licuante, Escalera hacia el cielo, Diario de 360°, Liberación, Oído atento a los pájaros, Cosas que pasan, El lago en las pupilas.

Comentarios

Lea También