L'església de Sant Joan de Valls recuperarà l'orgue per les Decennals del 2021

El projecte, que encara es troba enfase embrionària, vol aconseguir la màxima implicació per definir les línies d´actuació

19 mayo 2017 20:26 | Actualizado a 22 mayo 2017 07:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Valls ha decidit dotar l’església de Sant Joan d’un nou orgue, ara que es compleixen 80 anys de la destrucció de l’antic. El projecte tot just acaba d’engegar i, de fet, encara s’han de definir totes les línies d’actuació, des de quin tipus d’orgue necessita l’església i fins a on anirà situat.

Ara per ara, el que hi ha sobre la taula és la voluntat de dur a terme aquesta tasca i en un termini marcat: 5 anys, el temps que queden per les pròximes Decennals. «Ens trobem a l’equador i ens hem de començar a posar fites de cara el 2021», va destacar ahir l’alcalde de Valls, Albert Batet, en la presentació de la iniciativa.

Per tal de dur a terme el projecte, es vol aconseguir la màxima implicació de les entitats. En aquest sentit, i segons explicà el rector de la parròquia de Sant Joan, mossèn Josep Bofarull, el primer pas serà crear una àmplia comissió per definir «el què, el com i el de quina manera». Després, la previsió és crear una comissió executiva més reduïda per tal de tirar-ho endavant.

Pel que fa al pressupost necessari, encara no s’ha estimat, i és que segons el músic i un dels impulsors de la recuperació de l’orgue de Sant Joan, Francesc Sans, els preus varien molt depenent de les característiques de cada un. «Primer s’haurà de definir l’emplaçament de l’instrument i, depenent d’això, veure quin tipus d’orgue és necessari tenint en compte la projecció del so», va assegurar Sans. El projecte engega amb el suport de la Fundació Ciutat de Valls i de vallencs de fora vila.

Tot i això, el que es té clar és que l’instrument ha de poder donar perspectiva històrica. Així, amb el nou orgue es podrà interpretar música de diverses èpoques, com del segle XVII, XVIII o de l’actualitat.

Quant al possible fabricant, mossèn Bofarull va remarcar que al país hi ha uns quants orgueners i posà l’accent en el taller Blancafort de Collbató, on va ser construït l’actual orgue del Monestir de Montserrat, inaugurat al mes de març de 2010. D’altra banda, el rector també va posar èmfasi en el fet que, encara que l’orgue estigui situat a la parròquia, «en podran fer ús les diverses entitats, ja que la cultura és de tots».

Amb aquesta actuació, l’església de Sant Joan tornarà a comptar amb un orgue. L’anterior, datat del segle XVI, va ser destruït el 1936, tot just al començar la Guerra Civil. Estava situat davant la Porta de les Campanes, a prop de l’entrada de la capella dels Dolors. Tot i això, hi ha constància d’orgue a la ciutat de Valls des del segle XIV.

Comentarios
Multimedia Diari