Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

L'església de Sant Joan de Valls tindrà un nou orgue el 2021

El pressupost total és de 600.000 euros i el proper 26 de gener es presentarà la campanya de mecenatge al Teatre Principal

Alba Tudó

Whatsapp
L’encarregat de construir l’orgue és la casa d’orgueners Gerhard Grenzing. FOTO: CEDIDA

L’encarregat de construir l’orgue és la casa d’orgueners Gerhard Grenzing. FOTO: CEDIDA

L’església de Sant Joan de Valls tindrà un nou orgue i s’estrenarà per les Decennals del 2021. Aquesta és la nova fita que s’han proposat la comissió ciutadana amb el suport de l’Ajuntament i de la Diputació de Tarragona.


El rector de la Parròquia de Sant Joan, Joan Àguila, assegura que «es tracta d’un projecte molt ambiciós i l’ocasió s’ho mereix». La casa d’orgueners Gerhard Grenzing, amb taller al Papiol, al Baix Llobregat, és la responsable del projecte. Es dedica a la recuperació i a la restauració dels òrgans per diferents indrets de tot el món. És el primer que construirà a la ciutat de Valls. 


El nou orgue tindrà dos pisos i s’interpretarà música de diverses èpoques, com del segle XVII, XVIII o de l’actualitat. A més, simbolitzarà dos pilars de les colles castelleres; un situat a l’esquerra; l’altre a la dreta.


El proper 26 de gener, es presentarà el disseny de l’instrument i la campanya de mecenatge de l’orgue, que es preveu estrenar amb motiu de les Decennals del 2021 al Teatre Principal. «La gent podrà apadrinar els tubs de l’orgue» explica Joan Àguila, el qual afegeix que «el tub més petit valdrà 100 €, i els més grossos 25.000 € reservats a empreses o mecenes importants». El pressupost total és de 600.000 €.


A més l’objectiu és que l’instrument serveixi a la ciutat en l’activitat cultural, musical i litúrgica, així com en l’ensenyament d’aquest instrument valuós per a la cultura i el patrimoni locals.
«Volem donar aquesta oportunitat a les escoles de música, ja que no ho tenen totes les ciutats», afegeix el rector. L’església de Sant Joan tornarà a comptar amb un orgue. L’anterior, datat del segle XVI, va ser destruït el 1936, tot just en començar la Guerra Civil.

Estava situat davant la Porta de les Campanes, a prop de l’entrada de la capella dels Dolors. Tot i això, hi ha constància d’orgue a la ciutat de Valls des del segle XIV. El projecte de recuperació de l’orgue es va posar en marxa ara fa dos anys, després de ser exposat a la Fundació de les Festes Decennals de la Candela, amb el vistiplau dels membres patrons.

La comissió ciutadana està formada per entitats, associacions i agents culturals i musicals (corals, escoles de música i l’Associació Amics de la Música), juntament amb la Parròquia de Sant Joan, la Fundació Ciutat de Valls i els Vallencs Fora Vila, amb el suport de l’Ajuntament de Valls i de la Diputació de Tarragona. 


Fins llavors, entre les principals tasques hi haurà la recaptació de fons i col·laboracions per finalitzar el projecte amb èxit. 

Temas

Comentarios

Lea También