L'espluguina Noe Gaya plasma per escrit la seva història de superació

La jove, que pateix des de fa 15 anys una lesió cerebral arran d´un accident de trànsit, va presentar divendres al Museu de la Vida Rural el llibre titulat ´El camí de la papallona´

19 mayo 2017 21:54 | Actualizado a 22 mayo 2017 12:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Sentiments, emocions i ganes de viure és el que vol transmetre l’espluguina Noe Gaya amb el seu primer llibre, El camí de la papallona, una història de superació. Editat per Stendhal, l’obra ha estat escrita amb molta paciència al llarg de dos anys. S’ha de tenir en compte que la jove té una mobilitat molt reduïda i que ha estat gràcies a un programari que té instal·lat a l’ordinador portàtil que, a poc a poc, ha pogut plasmar tota sola els seus pensaments.

L’accident de trànsit que va patir el 27 de maig del 2000 quan tan sols tenia 22 anys va canviar la seva vida i la d’aquells que l’envolten, sobretot la seva família. Acceptar la lesió cerebral que pateix des de llavors no ha sigut gens fàcil, però «al llarg dels anys i gràcies a tot el que ha passat, m’he adonat del sentit real de la vida», explica la Noe, i afegeix: «Si hagués de triar entre la Noe de fa uns anys enrere i la d’ara, triaria la Noe d’ara [...], sense ràbia ni odi, una Noe valenta, amb esperit de superació i lluitadora».

Un acte emotiu

La presentació del llibre va tenir lloc divendres al vespre al Museu de la Vida Rural. La sala es va omplir de gom a gom i molts es van haver de quedar dempeus per falta de cadires.

A l’entrada, els assistents van poder aconseguir un exemplar del llibre acompanyat per una de les ‘pedres de la felicitat’ que pinta la Noe amb l’ajuda de la seva mare, la Dolors Creus. L’objectiu és que tots aquells que coronin un cim, hi deixin la pedra acompanyada d’una nota que insta a l’esperit de superació. D’aquesta manera, és com si la Noe també viatgés per tot el món. La venda de llibres va ser tot un èxit. Els previstos inicialment es van exhaurir i es van haver d’anar a buscar més exemplars. En total, se’n van vendre 250.

La presentació va comptar amb la participació de persones molt properes a la Noe, com els seus pares, la seva germana, les nebodes, el cunyat, exalumnes de quan treballava a la llar d’infants, una exprofessora o el fisioterapeuta. Però també s’hi van veure cares conegudes, com la del Ferran Civit, també amic de la infància de la Noe, que va destacar: «Aquest és l’acte que em fa més il·lusió de presentar».

La periodista Mònica Terribas també va prendre part en la presentació. «Els qui pateixen dolor i tenen dificultats ens ensenyen a viure» ja que «necessitem el mirall de la fragilitat per adonar-nos del que realment importa», va destacar. Per la seva banda, la directora de l’editorial Stendhal, Elisabeth Parés, va assegurar que el llibre és un «tresor», «una lliçó humana».

El camí de la papallona es pot aconseguir per 15 euros a la llibreria Índex de l’Espluga de Francolí i també a La Baldufa, a Montblanc. Després d’aquesta primera bona rebuda, el llibre serà presentat a la botiga El Druida, a Reus. L’acte tindrà lloc el divendres 18 de setembre, a les vuit del vespre.

Comentarios
Multimedia Diari