L’essència dels Xiquets de Valls

Colla Vella i Colla Joves tanquen el 2019 amb la seva millor versió amb l’aleta del 3de9sf i el domini dels ‘prèmium’

16 noviembre 2019 00:50 | Actualizado a 19 noviembre 2019 18:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Colla Vella i Colla Joves acomiaden una de les millors temporades del seu historial que molts recordaran amb gran emoció. Ambdúes deixen uns registres i un nivell estratosfèric que les sitúa entre les primeres posicions del rànquing casteller.

El mestratge dels desfolrats, el rodatge dels gammes extres i la proesa castellera vallenca en estat pur han reivindicat la capital de l’Alt Camp com a centre neuràlgic del món casteller.

La Vella lidera

Els del Portal Nou tanquen el 2019 en un moment molt dolç. Tornen a recuperar la ‘pole position’ del rànquing casteller amb 23 gammes extres a la butxaca -10 castells desfolrats i 13 gammes extres-. I ara centren la mirada en el Concurs de Castells de Tarragona del 2020.

L’inici del curs va ser més pausat que respecte a altres edicions dins la tònica de la resta de formacions on els castells folrats va costar consolidar-se. Els galons de nou van arribar a mitjan maig tot i ensopegar amb el 4de9f a Valls, que amb el temps quedaria com un fet anecdòtic.

El 24 de juny van recuperar la confiança amb l’estrena del dos emmanillat i van donar un cop a la taula per advertir que la millor versió de la Colla Vella havia tornat per quedar-se.

El mes de juliol els va servir de rodatge i treball de formiga per evocar totes les seves forces a un agost que es preveia molt intens.

Per afrontar els grans reptes que es plantejaven els d’Albert Martínez, primer implicava crear un coixí sòlid de gammes extres que conformessin un ampli ventall de castells sota el braç. I així va ser.

El paper que van fer per Firagost va marcar un abans i un després amb el trio magistral de gammes extres.

Entre les estrenes, destaquen el primer 5de9f i el 4de9fp de la temporada.

Sens dubte, el primer tret va ser pel Catllar, que ja augura màxims. La carta nova va venir en forma de 2de8sf i el van repetir l’endemà a l’Arboç. Mai una colla havia descarregat per partida doble la bèstia indomable i amb una facilitat digna d’admirar.

Sant Fèlix va ser el torn del 4de9sf, que tot i haver-lo carregat, els va servir per treure pit i encoratjar-se per seguir creixent.

En ronda de pilars, van presentar una alineació nova del pilar de sis al pis de sisens, ja que la titular del pilar es va lesionar arran de la caiguda.

Una Vella imparable que ho va demostrar de valent en el Primer Diumenge de Festes de Tarragona. Es va voler treure l’espina del quatre i van portar els dos castells desfolrats, ara sí, descarregats juntament amb el 5de9f. Moment que va quedar més que clara que els del Portal Nou anaven per davant.

Tot i renunciar al castell de deu per la diada del Mercadal, els del Portal Nou van fer efectiva el seu domini del 2de8sf.

A partir d’aquí, els assajos es van intensificar per agafar embranzida amb la mirada posada a Santa Úrsula.

La millor versió de la Vella es va fer evident. Després de descarregar el 4de9sf i canviar els plans de l’ordre dels castells en segona ronda, l’atac del tres desfolrat era imminent. Dit i fet, la Colla Vella s’anotava la primera aleta de la història moderna dels castells del 3de9sf. L’esclat a plaça va fer vibrar al món sencer i va marcar en la retina de milers d’espectadors un moment màgic fent-los partícips d’una gesta estratosfèrica.

Amb el pd8fm, els rosats van completar la millor diada de la història dels castells, la primera tripleta neta i ser els primers a fer l’aleta del tres desfolrat, el primer de l’era moderna, com a colofó de la temporada.

Una Vella més forta que mai que si manté els registres demostrats i el gran nivell, postula a guanyar el Concurs de Castells del 2020.

Una Joves exponencial

Els del carrer d’en Gassó abaixen el teló a una de les seves millors temporades dels darrers temps. La consolidació del dos desfolrat i el pilar emmanillat juntament amb la convicció que van demostrar per Santa Úrsula, posa de manifest el potencial i respecte que mereixen els de la camisa vermella.

L’inici de curs va ser més moderat. Al juny van començar a rodar la gamma alta de vuit amb la mirada posada a estructures de més envergadura. Però tot plegat exigia consolidar els galons de nou, que també va ser un objectiu difícil.

El primer atac va ser a Barcelona amb el 3de9f però van quedar a mitges i fins Sant Joan no el van recuperar.

El rodatge de la gamma alta de vuit i consolidar el tres folrat al mes de juliol els va servir per treure’s pressió i guanyar confiança, sobretot amb l’estructura del dos. Fins i tot, van fer Andorra plaça de nou.

El quatre va veure la llum per la diada de Firagost i van ajuntar els dos bàsics per primera vegada enguany.

Igualada va ser un punt d’inflexió claríssim i una gran injecció de moral amb el primer pde8fm de l’any i el segon del seu historial. Tot una mostra del domini que tenen sobre l’espadat amb una alineacióal complert que es podria afirmar que frega la perfecció.

Els assajos de l’estructura del tres desfolrat es van intensificar a l’estiu amb unes proves que generaven molt bones vibracions. I Sant Fèlix va ser una clara mostra que el tenien més a prop que mai. Diada on van estrenar el 2de8sf amb una elegància que feia dubtar que fos el primer d’enguany. L’abordatge al tres desfolrat va ser en segona ronda amb dos intents que van remoure moltes esperances.

La caiguda del tres els va passar una gran factura en els següents mesos on van haver de regenerar-se amb les estructures bàsiques de vuit i de la gamma alta fins a la diada de Santa Úrsula.

Setembre els va servir per regenerar-se i recuperar la moral i confiança per tal de seguir somiant. El Vendrell i Alcover van ser els dos escenaris preludi de la glòria castellera que augurava la Joves. Diades on van recuperar la confiança amb l’espadat emmanillat, el dos desfolrat i els galons de nou.

Per Santa Úrsula tot si val, i la Joves venia amb l’artilleria pesant preparada per treure.

La carta del dos desfolrat era el castell de garanties que va permetre obrir la jornada amb confiança. Era el primer que es descarregava en la plaça del Blat.

L’assalt al 3de9sf va anar en segon torn sense èxit i van cedir l’oportunitat als rivals. Però la Joves sabia que el castell era seu i ho van mostrar amb un intent molt ferm que feia creure en l’impossible de descarregar-lo. Tot i caure, pel desgast, la Joves hi va tornar. I ara sí, se’l va fer seu. I amb molt bones mides.

No van ser els primers de l’era moderna, però la plaça es va rendir cap a ells igual o més per la seva convicció i perseverança que van mostrar.

Així doncs, la Joves tanca el curs entre les primeres posicions del rànquing, fet que els enorgulleix molt i els encoratja a seguir sumant reptes i somnis.

Enguany s’ha constatat que, el seu estat de forma és un dels millors dels darrers anys que els augura un gran futur.

Si mantenen el nivell i segueixen treballant per recuperar alguns dels deures pendents que han aparcat per centrar esforços, com és el cas del 4de9sf i s’atreveixen amb el 4de9fp.

Aquells Xiquets de Valls

La rivalitat sana entre ambdúes formacions va reivindicar que la història dels castells s’escriu a la capital de l’Alt Camp.

Santa Úrsula va ser tan sols la punta de l’iceberg de la gran nissaga castellera que s’hi viu amb dues colles que viuen una època d’un nivell exponencial.

La proesa que es va viure enguany a Valls trigarà temps en tornar-se a veure. Fet que demostra que l’essència dels Xiquets de Valls està més viva que mai.

Comentarios
Multimedia Diari