L’excavació de la Timba confirma l’assentament ibèric a l'Arboç

Enguany la intervenció arqueològica ha comptat amb la participació de voluntaris

23 septiembre 2017 16:53 | Actualizado a 23 septiembre 2017 16:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els treballs realitzats entre els dies 4 i 15 de setembre al sector de l’Arboç de la Timba de Santa Bàrbara han permès identificar les restes d’un jaciment d’època ibèrica, que probablement va estar actiu entre el segle IV i el segle I abans de Crist.

Tot sembla indicar que aquest jaciment es va fundar amb posterioritat a l’abandonament de la fortificació preibèrica o de la primera edat del ferro (segles VII-VI aC), documentada a la part més alta al sector de Castellet i la Gornal.

Es busca la seva importància com a enclavament vinícola primari a tot el Penedès

La prospecció arqueològica ha servit per recuperar un notable conjunt de restes ceràmiques característiques de la civilització ibèrica. Aquestes permeten delimitar l’establiment, tot i que no ha estat possible trobar restes estructurals com parets, murs, sitges o altres.

Àmfores
Entre les peces recuperades en destaquen les àmfores ibèriques utilitzades per transportar i emmagatzemar vi, cervesa i altres productes, però també la vaixella de taula, com els plats. També s’han identificat ceràmiques importades com àmfores vinàries procedents de la península Itàlica i vaixella de taula produïdes a l’àrea de la ciutat empordanesa de Roses.

Un dels objectius de l’excavació era poder trobar vestigis de la vinculació de l’entrada del vi fenici pel Penedès i des d’on s’estendria per tot el país.

Ara es preveu una segona intervenció l’any vinent per continuar la seva delimitació, verificar el seu grau de conservació i definir la seva naturalesa. Però també existeix la possibilitat que el jaciment estigui arrasat arran dels treballs agrícoles d’èpoques posteriors.

Voluntaris
Els organitzadors de l’excavació destaquen també la socialització del patrimoni com un dels puntals del projecte de la Timba de Santa Bàrbara i en aquesta intervenció s’ha comptat amb l’ajuda de voluntaris de la comarca que han treballat conjuntament amb l’equip d’arqueologia de la cooperativa ArqueoVitis i la Universitat de Barcelona.

Aquesta primera campanya d’excavacions ha estat possible gràcies al suport logístic i econòmic de l’Ajuntament de l’Arboç, que vol potenciar zona com a punt d’interès, la Diputació de Tarragona i els propietaris de les quatre parcel·les on se situa la Timba de Santa Bàrbara, els quals han facilitat l’autorització per iniciar les excavacion

Comentarios
Multimedia Diari