L'exgerent dels Serveis Socials de TGN és detingut pel cas Inipro

La policia també ha registrat el domicili d'Antonio Muñoz

19 mayo 2017 21:25 | Actualizado a 22 mayo 2017 12:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Guàrdia Civil ha detingut l'exgerent de l'Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) de Tarragona Antonio Muñoz en relació al cas Inipro, que investiga possibles irregularitats en la contractació d'aquesta empresa per a la prestació de serveis d'ajuda i d'integració d'immigrants del consistori tarragoní durant els anys 2011 i 2012. Agents de paisà s'han personat al seu domicili del carrer Ramon i Cajal i se l'han endut detingut poc abans de la una del migdia per ordre del jutjat d'instrucció número 1. Segons ha pogut saber l'ACN, Muñoz està acusat, entre d'altres, dels delictes de prevaricació, malversació de fons públics i alteració de preus en concursos i subhastes públiques.

La Guàrdia Civil ha detingut Muñoz al seu domicili, ubicat al número 51 del carrer Ramon i Cajal. Després de practicar un registre, el secretari judicial i diversos agents de paisà de la Guàrdia Civil han sortit de l'edfici poc abans de la una del migdia i, poc després, Muñoz n'ha sortit detingut a l'interior d'un vehicle no logotipat de la Guàrdia Civil per l'aparcament de l'immoble. El Diari de Tarragona ja va avançar aquest diumenge que abans de les eleccions del 20-D diversos càrrecs polítics i funcionaris de l'Ajuntament de Tarragona serien imputats per aquest preumpte cas de corrupció. 

El passat 9 d'octubre la Guàrdia Civil ja va escorcollar fins a cinc dependències municipals, entre les quals l'actual despatx d'Antonio Muñoz a l'edifici municipal de la plaça Imperial Tarraco. Aquell dia, els registres pel cas Inipro van arribar fins a l'edifici de l'Ajuntament de Tarragona, on els agents de la Unitat de delictes econòmics van recollir informació sobre els expedients de contractació de l'Institut Municipal de Serveis Socials dels anys 2011 i 2012.

La Guàrdia Civil va començar l'operatiu registrant la seu de l'Institut Municipal de Serveis Socials durant sis hores, entre les onze del matí i les set de la tarda, i els agents en van sortir amb caixes amb documentació. A continuació, els agents i la comitiva judicial es van traslladar al despatx de Muñoz, a l'Arxiu Municipal de la Tabacalera, a l'Ajuntament i a la seu de la Unitat Tècnica d'Immigració i Ciutadania (UTIC) del barri de Campclar. Els agents buscaven un expedient original que no se'ls va lliurar fins després de diverses hores de cerca.

El cas parteix d'una denúncia de la CUP a la fiscalia, l'any 2013, en què s'apuntava que l'empresa Inipro es va adjudicar uns treballs relacionats amb serveis d'ajuda i d'integració d'immigrants de l'Ajuntament de Tarragona l'any 2010 i que aquests s'haurien prorrogat irregularment els anys 2011 i 2012. Segons va manifestar aleshores, la CUP veu en el cas la comissió dels presumptes delictes de prevaricació, tràfic d'influències i malversació.

La formació va justificar, en el seu moment, diverses irregularitats per portar el cas a la fiscalia: l'absència de motius per a l'externalització del servei tenint en compte l'existència de personal propi de l'IMSS, la inexistència d'informació relativa a les activitats desenvolupades per Inipro a Tarragona o del personal contractat. A més, apuntava a la impossibilitat de realitzar pròrrogues en el contracte segons el plec de clàusules o que s'hagués superat el pressupost màxim de licitació -uns 60.000 euros-, i que s'hi destinessin fins a 260.000 euros en tres anys.

Una auditoria del mateix IMSS assenyalava al 2011 que les pròrrogues en l'adjudicació no es van efectuar pels procediments previstos en la Llei de Contractes del Sector Públic. A tot això, també planen ombres sobre l'adjudicació inicial del projecte, materialitzada l'any 2010. El consistori, governat aleshores pel PSC i ERC, va licitar el servei per la via del procediment negociat sense publicitat, tal com permet la llei en casos de serveis que no superen els 60.000 euros.

L'IMSS hauria convidat tres empreses a presentar oferta, amb el compromís d'adjudicar el servei a la que presentés la millor, segons el plec de condicions. Una de les firmes hi va renunciar. Les altres dues eren Itinere i Inipro -amb seu a Viladecans-, la qual es va acabar adjudicant el servei, amb la particularitat que l'altra firma en discòrdia, Itinere, era a la vegada una filial d'Inipro.

Coincidint amb els registres del passat dia 10, la portaveu del govern, Begoña Floria, va admetre que l'esclat del cas havia posat en evidència una sèrie de "mancances administratives" dins el propi servei de l'IMMS i va recordar que el consistori ja va aplicar "mesures correctores", com ara el reforç dels serveis jurídics, un canvi en la gerència i l'encàrrec d'una auditoria. La regidora va insistir que "va haver-hi irregularitats de tipus administratius no imputables a cap interès o a interessos personals de cap tipus", per una qüestió de "mala praxis", i que això va determinar un canvi de funcionament dins el propi institut, que es va fer la tardor del 2013.

Comentarios
Multimedia Diari