L'helicòpter Trànsit intensificarà controls per sancionar l'ús del mòbil al volant, sobretot a Tarragona

Les demarcacions de Tarragona i Lleida tindran una vigilància específica

19 mayo 2017 20:09 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Departament d'Interior comença una ofensiva contra l'ús del mòbil al volant amb una intensificació "dels controls per aire i per terra". Així ho ha anunciat el conseller Jordi Jané en la presentació aquest dimecres del paquet de mesures per combatre la sinistralitat viària, que va repuntar l'any passat. L'helicòpter del Servei Català de Trànsit (SCT) prioritzarà "de forma sistemàtica" els controls per detectar i sancionar els conductors que utilitzin el mòbil i també s'instal·laran més càmeres de control a les carreteres amb aquesta finalitat. Jané ha revelat que ja estan demanant a les operadores si els conductors implicats en un accident mortal o amb ferits greus estaven utilitzant el mòbil i aquesta és una pràctica que volen potenciar. Contra l'excés de velocitat, s'incorporaran al llarg de l'any nou radars mòbils i dinou radars per tram.

"Des de l'helicòpter es veu perfectament si un conductor utilitza el mòbil, el cotxe i la matrícula. Per tant, els veurem i els denunciarem", ha avisat el conseller des de l'heliport del Servei Català de Trànsit (SCT), on ha presentat aquest dimecres les mesures de xoc per combatre la sinistralitat viària. 261 persones van morir en accidents de trànsit a Catalunya, en zona urbana i interurbana, el 2015, una xifra que representa un augment del 13,5% el respecte al 2014. El conseller s'ha mostrat "molt preocupat" davant les dades de sinistralitat i ha posat èmfasi en l'ús del mòbil. "És molt perillós i en aquets moments representa la primera causa de morts o ferits greus a Catalunya", ha alertat. El 31% dels accidents amb persones mortes i ferides greus a les carreteres catalanes el 2015 van ser a causa de les distraccions.

L'helicòpter del SCT, que surt com a mínim una vegada al dia durant tot l'any, es dedicarà a controlar "de forma sistemàtica" els conductors que utilitzen el mòbil. Fins ara, els vols d'inspecció viària vigilaven "de manera puntual" aquestes infraccions, però ara "hi focalitzaran l'atenció", ha precisat Jané. Durant aquests vols, el SCT i els Mossos d'Esquadra localitzen a través d'una càmera conduccions temeràries, com per exemple motocicletes circulant pel voral o per sobre del zebrat o bé qui no porta el cinturó de seguretat. Aquestes infraccions queden enregistrades i són la prova per a la denúncia. El titular d'Interior ha explicat que també col·locaran càmeres de control a les carreteres que fotografiaran l'ús del mòbil mentre es condueix.

Jané ha explicat que els Mossos d'Esquadra demanen autorització judicial perquè les operadores de telefonia mòbil comuniquin si el conductor implicat en un accident greu estava utilitzant el mòbil en el moment del sinistre. Aquesta és una altra de les pràctiques que Interior vol intensificar. "El conductor ha de saber que si escriu un whatsapp i provoca la mort d'una persona, la seva conducta tindrà una conseqüència penal d'intencionalitat, ja que canvia el tipus penal per un dol eventual i no involuntari", ha avisat Jané.

Un altre dels cavalls de batalla és l'excés de velocitat. S'incorporaran nou radars mòbils de nova tecnologia i s'instal·laran deu radars per tram a l'estiu i nou més a finals d'any. El conseller ha assenyalat que aquests aparells s'instal·laran en punts on s'hagin produït accidents greus. A Catalunya hi ha ara com ara 187 radars fixos, dels quals 176 són radars de punt i 11, de tram.

 

Les demarcacions de Tarragona i Lleida: vigilància específica

Es vigilaran de forma específica les demarcacions de Tarragona i Lleida, on s'activaran campanyes de forma més dinàmica. Tarragona ha registrat una alta sinistralitat mortal amb un augment de més del 60% el 2015 respecte al 2014 i només una reducció al voltant del 8% del 2010 al 2015. Per la seva banda, Lleida ha tingut un increment en la xifra de morts i ferits greus d'un 23,93 % respecte a l'any anterior i un augment del 15,43% en el període 2010-15.

 

Catorze campanyes preventives integrals

 També augmentaran fins a 14 les campanyes preventives i integrals de les policies de Trànsit de Catalunya. Es tracta de controls intensius i massius que duren almenys una setmana i en què es vigilen els principals factors de risc que concorren en l'accidentalitat: velocitat excessiva o inadequada; les distraccions; consum d'alcohol, drogues o psicofàrmacs i l'ús d'elements d'assegurat passiva, com el casc, cinturons o sistemes de retenció infantil.

 

Més d'un terç de les víctimes mortals havia consumit alcohol, drogues o psicofàrmacs

 Una altra de les ofensives que llança el SCT és contra el consum d'alcohol i drogues en la conducció amb la Per planificació de controls massius i intensius en zones de consum, així com controls aleatoris. Segons dades de les autòpsies corresponents del 2011 al 2014, més d'un terç de les víctimes mortals havien consumit substàncies com ara alcohol, drogues o psicofàrmacs que afectaven la percepció del risc (35,5% el 2011; 36,8% el 2012; 41,9% el 2013 i 34,9% el 2014).

Durant la campanya del 4 al 10 de febrer, coincidint amb el Carnestoltes, es va fer una campanya massiva de controls de drogues i alcohol i 445 conductors van donar positiu a la prova d'alcoholèmia i/o estupefaents. Per a Jané, aquestes dades són "totalment inacceptables".

 

Més controls als motoristes i desplegament a tot Catalunya del programa divulgatiu per a la gent gran

El SCT posarà èmfasi en la prevenció de l'accidentalitat entre el col·lectiu de motoristes, considerat vulnerable i amb xifres de sinistralitat elevades, amb un augment dels controls de prevenció (Premot) i amb una major extensió del programa de formació 3.0. També s'editarà i es distribuirà nou material divulgatiu en cinc idiomes adreçat a motoristes amb consells per a una conducció segura.

Es desplegarà a tot Catalunya el programa 'Mou-te amb GRAN seguretat', dirigit a la gent gran, per reforçar-ne la formació, actualitzar-ne els coneixements i sensibilitzar-los sobre les condicions i aptituds per conduir.

 

 

Extensió del model de separació o de desviament per evitar xocs frontals

 Per evitar i minimitzar la incidència dels xocs frontals que generen una greu lesivitat, el SCT aplicarà l'extensió del model de separació de sentits de circulació, com és el cas de la C-55, amb actuacions permanents o provisionals, d'acord amb els titulars de les vies. També s'implementarà el model de desviament (cas de la N-II) de vehicles pesants en aquelles vies amb alta sinistralitat amb aquest tipus de vehicles pesants com la N-340.

 

Estudi de mesures d'altres països i una campanya de conscienciació

Es desplegarà l'Observatori de la Seguretat Viària amb l'estudi de bones pràctiques de països europeus i la investigació en l'àmbit de la seguretat viària sobre sinistralitat laboral viària i sinistralitat viària urbana. També es llançarà una campanya de conscienciació basada en els factors concurrents de la sinistralitat amb el reforç d'accions divulgatives específiques adreçades a col·lectius vulnerables.

 

176 persones mortes el 2015 a les carreteres catalanes, un 13,5% més que el 2014

El 2015 va registrar un augment de la sinistralitat en vies interurbanes respecte al 2014 després d'anys de tendència a la baixa. 176 persones van perdre la vida a les carreteres catalanes interurbanes, amb un augment del 25,7% respecte al 2014. En el període 2010-2015, la sinistralitat en vies interurbanes es va reduir un 28,5%. En un indicador conjunt, 1050 persones van morir o van resultar ferides greus, un 25% menys que al 2010, tot i que un 9,5% més que al 2014.

L'objectiu del Pla de seguretat viària 2014-2016 és reduir el nombre de víctimes mortals en un 30% al final del 2016 i en un 50% el 2020, d'acord amb l'horitzó europeu. La visió del pla és que el 2050 no hi hagi cap víctima mortal ni ferit greu amb seqüeles de per vida.

El SCT ha aportat aquest dimecres el balanç de les víctimes mortals i ferits de gravetat en accidents de trànsit a Catalunya durant el 2015. Per primera vegada, s'han presentat de forma conjunta les dades de sinistralitat anual tant en zona interurbana com urbana. Han acompanyat Jané la directora del SCT, Eugènia Doménech; el cap de la Comissaria general de Mobilitat de Mossos d'Esquadra, Miquel Esquius, i el subdirector general de Seguretat Viària, Rafael Olmos.

 

Comentarios
Multimedia Diari