L’incert futur del Teatre Principal de Montblanc

Patrimoni en venda. Diverses veus a les xarxes posen de manifest la necessitat d’actuar en l’immoble per evitar que desaparegui

19 noviembre 2020 06:50 | Actualizado a 19 noviembre 2020 13:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Teatre a la venda. Ideal per a posar-hi un supermercat». Un frívol –o desesperat– missatge similar a aquest es llegia fa uns mesos en una coneguda pàgina web de venda per internet. El poble al qual es referia és Montblanc i l’immoble és el Teatre Principal, un edifici catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) que porta tancat més de dues dècades a l’espera que algú el compri.

Sembla que la vista s’hagi acostumat a veure aquesta finca sense vida, amb les tres portes plenes de cartells desordenats i les persianes mig esgarrapades. Com deia l’anunci, l’immoble és a la venda, però fa molts anys que ningú s’hi fixa. Substituir-lo per un hipotètic supermercat no és el desenllaç que es mereix l’emblemàtic teatre, es critica des de les xarxes socials. Però la família propietària ha picat totes les portes els darrers anys, sense trobar respostes per donar sortida a l’edifici. Ni administracions, ni particulars han fet cap pas per salvar l’edifici de la desaparició.

Recentment, s’han alçat diverses veus a través de les xarxes socials reivindicant que ningú s’oblidi de l’existència de l’espai. A través de la publicació d’un fil amb les imatges del seu interior, els usuaris s’han posat les mans al cap en veure aquest patrimoni en un estat d’abandonament, malgrat que conserva l’encant d’un teatre senyorial. «Una llàstima», «patrimoni que es perd», «quins records d’infantesa!», «no el poden abandonar» i un llarg etcètera de missatges omplien les xarxes dies enrere.

Un negoci que respecti l’edifici

El Teatre Principal de Montblanc pertany a una família de la quan n’és membre en José Fortuny. Ell explica al Diari que no poden dedicar ni temps ni esforços econòmics a l’immoble i que esperen que arribi algú que «posi un negoci que respecti l’edifici». En aquests anys hi ha hagut persones interessades però la venda no ha prosperat. «Ha de venir algú amb ganes i de moment ningú n’ha tingut», afegeix.

Tot i l’abandonament, l’edifici no està en perill de runa. «Quan entres sembla que s’hagués tancat ahir», comenta el propietari. «Només s’haurien d’adaptar algunes coses a la normativa actual com la llum o el terra», afegeix. No obstant això, l’interior conserva l’essència intacta d’anys enrere. El teatre data del 1920 i va estar actiu durant quasi vuit dècades, fins a l’any 1998, que va tancar portes.

La gent gran de la comarca recordarà èpoques amb importants personatges al seu escenari o quan es feia servir de sala de ball. Els més joves potser tindran un record del teatre com a sala cinema, ja que durant la darrera etapa també servia com a tal.

Ara l’immoble es fa servir de tant en tant per algun rodatge. «L’hem llogat fa poc per a filmar un episodi del programa de TVE Perduts en el temps», diu Fortuny. Tot i així, es mostra contundent sobre el futur del teatre. «Hi ha dues sortides: o algú se’n fa càrrec o desapareixerà».

El Teatre Principal té una superfície de 560 metres quadrats que es ven pel preu de 330.000 euros. «Esperem que algú se’n pugui fer càrrec perquè nosaltres tenim les nostres feines, ni tan sols vivim a Montblanc i no ho podem deixar tot pel teatre» diu Fortuny.

L’Ajuntament de Montblanc, per la seva banda, no té intenció d’adquirir l’immoble. L’alcalde, Josep Andreu, recorda al Diari que «ja ho vam estar mirant en el passat, però ara no ho contemplem». L’any 2005, el consistori, liderat en aquell moment per Josep Maria Campdepadrós, va estudiar la viabilitat del teatre però la compra no va prosperar.

Comentarios
Multimedia Diari