#LlibreriesObertes, la campanya per donar suport als establiments del sector

Llibreries de tota la província s’adhereixen a la iniciativa que consisteix a triar i pagar ara els títols per recollir-los quan passi la pandèmia i els llibreters tornin a aixecar la persiana

25 marzo 2020 16:58 | Actualizado a 25 marzo 2020 17:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Adquirir ara una novel·la, un assaig, un conte, pagar-lo i recollir-lo quan les llibreries tornin a aixecar la persiana. Aquesta és l’essència de la campanya #LlibreriesObertes impulsada aquesta setmana per la cooperativa Som* i l’agència Mortensen.

«És una acció excepcional per a un temps excepcional», manifesta Joan Carles Girbés, director editorial de la cooperativa Som*. «És una campanya de suport a les llibreries», subratlla. 

Quant al procediment, és molt senzill. Els lectors i lectores han d’entrar a la pàgina web https://llibreriesobertes.cat/ i seleccionar els títols que els interessin.

«En aquests moments hi ha uns 6.500 per poder triar, que abasten unes 540 editorials diferents. I s’escull també una de les llibreries de proximitat perquè realment és una compra que no se’ns fa a nosaltres, sinó a la botiga, amb el benentès que l’exemplar no el tindrà ara sinó en el moment en què tot això passi en una campanya que durarà el que duri el confinament», explica Girbés.

30.000 exemplars de llibres es van vendre cada dia durant el març de 2019 i que ara es deixen de vendre.

El que genera la venda del llibre anirà destinat al llibreter al 100% qui en rebre la comanda cobrarà el 50% de l’import i quan pugui tornar a obrir, el 50% restant.  

En aquest sentit, de la província s’han afegit fins a aquest moment Galatea llibres de Cambrils i Reus; Llibreria Mitjans del Vendrell; La Baldufa de Montblanc; Bassa, de Móra d’Ebre; Abacus, de Reus i Tarragona; Gaudí, de Reus; Llibreria La Lluna, Reus; Llibreria Esther, de Segur de Calafell; Botiga de llibres a Tarragona; Adserà, a Tarragona i Valls; La Capona a Tarragona; Llibreria Àgora a Torredembarra; Viladrich a Tortosa i Roca de Valls.

És un Sant Jordi alternatiu? «Vam començar d’una manera simbòlica el 23 de març, a un mes de la diada. La realitat és que durant el mes de març de 2019 cada dia es venien a les llibreries de Catalunya més de 30.000 exemplars, per la qual cosa, cada dia que passa amb les botigues tancades es deixen de vendre més de 30.000 llibres. I això només al març».

10.000 llibres es van vendre en les primeres 24 hores de funcionament de la plataforma

Amb aquesta xifra en ment, un dels objectius, a més a més de proporcionar ingressos als treballadors del sector és «entre totes i tots aconseguir la facturació, d’un dia a les llibreries. Arribar a aquestes 30.000 vendes amb el suport de la gent», assenyala Girbés.

«Passi el que  passi, el Sant Jordi no serà el Sant Jordi de sempre i també s’haurà de veure com queda l’economia de la gent per consumir cultura», assevera.

#LlibreriesObertes ha tingut una rebuda excepcional. «Hem rebut molta complicitat de la gent, a títol individual, de llibreters, escriptors i fins i tot entitats, com ara l’Associació d’escriptors». De fet, en les primeres 24 hores s’han venut més de mil llibres, «la qual cosa vol dir que hi ha molta gent que, com vam intuir, vol fer coses. i que vol donar suport als establiments». 

Més d’un centenar
De moment, hi ha inscrites més d’un centenar de llibreries de proximitat de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears, tot i que a través d’un formulari s’hi poden afegir tantes com es vulgui.

La plataforma, asseguren, té prou capacitat per aguantar un trànsit molt elevat de comandes. I això és possible, com apunta l’editor de Som* «gràcies a l’agència Mortensen, el soci tecnològic imprescindible perquè sigui possible. Són els que maneguen la web per dins, fan que un cercador funcioni, que no peti i ho fan de manera desinteressada».

#LlibreriesObertes parla dels llibres en paper i de la relació entre els lectors i els seus llibreters de capçalera. «Quan la gent vagi a les botigues a recollir aquesta recompensa podrà conversar amb el seu llibreter i potser comprar-se més llibres una vegada estigui allà. Es tracta d’un teixit absolutament essencial, perquè al final són les llibreries de proximitat les que donen sentit a tot, proveeixen de contingut cultural als barris, pobles i ciutats i amb el que ens està passant actualment, això està en greu risc».

Justament el risc també és el motiu pel qual no es reparteixen ara, «per no posar en risc a ningú». 

És bonic tot plegat perquè et trobes solidaritat i ganes de fer coses en aquests moments en què és complicat saber què pots fer per ajudar a la gent perquè com ajudes a una llibreria quan no pot vendre llibres? Si vols fe ara alguna cosa, aquesta és efectiva. És un bri d’esperança. Entre totes i tots ho farem tot», conclou l’editor.

Llibreries que hi participen a la província:

  • Galatea Llibres Cambrils i Reus
  • Llibreria Mitjans El Vendrell
  • La Baldufa. Montblanc
  • Bassa. Móra d’Ebre.
  • Abacus. Reus i Tarragona
  • Gaudí. Reus.
  • Llibreria la lluna. Reus.
  • Llibreria Esther. Segur de Calafell.
  • Botiga de llibres. Tarragona
  • Adserà. Tarragona i Valls
  • La Capona. Tarragona
  • Llibreria Àgora. Torredembarra
  • Viladrich. Tortosa.
  • Roca. Valls

Comentarios
Multimedia Diari