Llibres i roses en ‘streaming’

Diada de Sant Jordi. Balcons engalanats, llibreries tancades i carrers buits en una jornada amb molta activitat a les xarxes socials

24 abril 2020 08:40 | Actualizado a 24 abril 2020 09:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La pandèmia del coronavirus va deixar ahir una estampa impensable fa uns mesos: la Rambla Nova de Tarragona, deserta per Sant Jordi. Sense riuades de gent ni les característiques parades, amb les persianes abaixades dels locals, en un dia rúfol. Mentre la xarxa bullia amb iniciatives diverses, la ciutat esperava en silenci el Dia del Llibre del 23 de juliol.

A la mateixa artèria, l’Adserà deixava veure a l’aparador els darrers llibres publicats, que aquests dies només ven a domicili. Uns carrers més enllà, L’Abacus i La Capona també es mantenien tancades. «Des de finals de la setmana passada i aquesta tenim molta feina preparant les comandes que ens fan per quan obrim les portes. La gent ha respost molt bé i estem molt agraïts, comandes que arriben tant per la nostra pàgina web com per la plataforma de #llibreriesObertes», manifestava Pitu Rovira, propietari de La Capona. No obstant això, res comparable amb un Sant Jordi normal. Aquests dies també s’ha modificat l’esquema habitual de vendes i les comandes que «abans eren anecdòtiques via web, ara s’han incrementat», com apunta Pitu.

Alguns balcons -més aviat pocs- compensaven la falta de color als carrers i ahir mostraven roses, senyeres, pancartes i dracs pintats. Un d’ells ressaltava a la Baixada de la Peixateria, uns veïns que fan bates de plàstic per als sanitaris i que amb el material que els ha sobrat han elaborat les flors i les han pintat per decorar la façana.

Mentre, a través de la seva secció Creu Roja Joventut, l’entitat va aprofitar les entregues d’aliments a les famílies per repartir llibres entre els infants. També alguns adults en van rebre. «Habitualment els llibres els repartíem de manera presencial» aprofitant el projecte de reforç escolar per a menors en situació de vulnerabilitat, explicava Yasmina El Allali, una de les tècniques. En la mateixa línia, el Club Excursionista Trail Tarraco va repartir unes 2.300 roses en una dotzena de centres sanitaris de Tarragona com a gest d’agraïment.

El món de la cultura recorda Gerard Vergés

El col·lectiu cultural DiLLUMs d'Arts al Forn de Tortosa, que aplega una vuitantena de persones del món de la cultura de les Terres de l'Ebre, va homenatjar ahir, un any més, el reconegut poeta tortosí Gerard Vergés, en el sisè aniversari de la seua mort.

Pel que fa al Gremi de Floristes de Catalunya, aquest va fer una valoració molt positiva de la jornada d’enguany, ja que pràcticament es va doblar la previsió i es va tancar amb més de 500.000 roses venudes.

El barrio Niloga de Reus teatraliza la leyenda de Sant Jordi desde los balcones

Vecinos y vecinas del barrio Niloga de Reus, concretamente del Passatge Vilella i Puig, hicieron una representación teatral durante la tarde de ayer de la leyenda de Sant Jordi desde sus balcones. La iniciativa, surgida de forma espontánea, estuvo apoyada por la asociación vecinal y coordinada entre la vecindad.

Premi Pilarín Bayés amb jurat infantil

El veredicte del 17è Premi Pilarín Bayés es va fer públic ahir, un guardó que per primera vegada incorporava la veu i la mirada dels nens i nenes en el jurat. El premi de contes escrits està adreçat a escolars d’educació primària de Catalunya i el convoca Editorial Mediterrània i Obra Social Sant Joan de Déu. Enguany el tema era ‘La diversitat’.

Dintre dels 20 guanyadors, de la província es troben: Cicle Mitjà: ‘Els amics i els dilluns’, amb el pseudònim Tatakis, de l’escola Joan Ardèvol de Cambrils i ‘Un conte no contat’, amb el pseudònim Tatisrevid, de l’escola La Ràpita de la Ràpita; Cicle superior: ‘Baasima, el somriure etern’, amb el pseudònim Creador de Somnis, de l’escola Sagrada Família de Tortosa; ‘Som diferents, som iguals’, amb el pseudònim Papallona Blanca, del col·legi Sant Guzmán de Tarragona; ‘El joc de la X’, amb el pseudònim el Mag Lila, del col·legi Maria Rosa Molas de Reus i ‘L’últim divendres del mes’, amb el pseudònim La colla pessigolla, de l’escola La Bòbila de Cambrils. I en Educació especial, ‘El cavall de les flors’, amb el pseudònim Les flors del Prat, de l’escola Solcunit de Cunit.

La despertada del drac per Youtube

Valls va celebrar ahir la diada de Sant Jordi d'una forma habitual, des de casa arran de la crisi sanitària de la Covid-19. Un dels actes importants d'aquest dia a la capital de l'Alt Camp és la despertada dels dracs. Cada any té lloc a la plaça del Pati on els nens veuen el Drac ballar.

Los internos de la cárcel y su Sant Jordi particular

La lucha del bien contra el mal personificado en un sanitario armado con una jeringuilla contra una malvada Covid-19. Es la alegoría que este año los internos del Centre Penitenciari de Mas d'Enric, en El Catllar, han querido escenificar este Sant Jordi, un día peculiar en todos los sentidos, en que los presos han apostado por rendir un homenaje a todos aquellos profesionales que batallan día a día contra esta pandemia.

Comentarios
Multimedia Diari