Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Lloc de descans de la classe alta romana a Altafulla

La vil·la romana dels Munts suposa un viatge a través del temps per conèixeraquest espai d’estiueig de l’alta societat romana

Diari de Tarragona

Whatsapp
Ruïnes romanes a la vil·la romana dels Munts, que ajuden a reconstruir la vida al territori fa segles. FOTO: Lluís Milián

Ruïnes romanes a la vil·la romana dels Munts, que ajuden a reconstruir la vida al territori fa segles. FOTO: Lluís Milián

L’hàbit d’estiuejar ja es practicava a l’època romana. A la vora de l’antiga Tarraco, s’han localitzat nombroses villae –vil·la o casa de camp– d’un nivell de sumptuositat molt per damunt del que era habitual a altres paisatges de la costa catalana, lligades a alts funcionaris. Aquests passaven llargues temporades a Tarraco i tenien les seves mansions fora del nucli urbà, per als seus moments d’esbarjo. Un d’aquests espais el trobem a Altafulla, concretament, la vil·la romana dels Munts.

Caius Valerius Avitus, un dels duumviri de la ciutat al segle II rep els visitants amb la companyia de Faustina, la seva esposa i senyora de la casa. Els dos fan d’amfitrions mostrant els aspectes més interessants i curiosos de la seva residència: les seves estances, el seu funcionament, les tasques que s’hi feien i com era la vida en aquest entorn privilegiat. Una ocasió única per conèixer la vida a una vil·la de l’entorn de Tarraco.

Activitat pedagògica a la vil·la romana dels Munts. Foto: MNAT

Al segle I es construeix aquest gran centre, un dels exponents més importants de vil·la residencial romana, per la magnitud de les seves restes arquitectòniques i per la riquesa del tractament decoratiu. Més tard, entre els anys 260 i 270, es va produir un gran incendi que va devastar la seva major part. Les obres de reconstrucció van restablir l’activitat agrícola, però la vil·la no va recuperar la riquesa i l’esplendor de segles passats. Va romandre ocupada fins al segle VI o VII i després va patir, com la majoria dels jaciments rurals, un llarg període d’abandonament i espoli. 

Ja al segle XVI, Lluís Pons d’Icart es feia ressò de l’existència de vestigis en aquest indret, però no seria fins a la primera meitat del segle XX quan es posaria de manifest l’existència d’una gran vil·la romana. A partir de l’any 1967, el Museu Arqueològic de Tarragona es va fer càrrec del jaciment altafullenc i va iniciar la seva excavació i recuperació. I l’any 2000 va ser declarada Patrimoni Mundial. Com a bons amfitrions, Caius i Faustina conviden els seus visitants, en acabar el recorregut, a un aperitiu en què poden gaudir d’un vi amb mel i fruites, d’un refresc i de diversos productes de la terra. Un sòl que, malgrat el pas del temps, manté vives les seves arrels a la vil·la dels Munts. La vil·la dels Munts suposa un viatge a través del temps per conèixer aquest espai d’estiueig de l’alta societat romana.

Comentarios