Lluc Torcal, prior de Poblet fins 2016, rep el Premi Gran Gresol

L’acte de lliurament va tenir lloc ahir al 
migdia a CaixaForum Barcelona

19 diciembre 2019 21:40 | Actualizado a 22 diciembre 2019 10:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Fundació Gresol va fer entrega ahir del 23è Premi Gran Gresol a Fra Lluc Torcal, procurador general de l’Orde del Cister, durant un dinar celebrat a CaixaForum Barcelona, centre cultural de ”la Caixa”, entitat col·laboradora.

A l’acte d’entrega van assistir prop de 30 persones entre els que hi havia destacats empresaris, representats d’institucions públiques i membres de la Fundació Gresol que, juntament amb Lluís Noguera, director de CaixaForum, han volgut acompanyar al guardonat en aquest reconeixement a la tasca que desenvolupa actualment a Roma i, amb anterioritat, al Monestir de Poblet. Per part de Gresol hi han participat el president de la Fundació, Emili Correig, així com el president d’honor de la mateixa, Anton Pont.

Com a colofó final i un cop finalitzada l’entrega del Premi Gran Gresol, els membres de la Fundació van fer una exclusiva visita a les obres del Temple de la Sagrada Família.

Trajectòria de Torcal

És procurador general de l’Orde Cistercenc des d’octubre de 2015 i director del projecte Cosmos Poblet. És secretari general del Capítol General de l’Orde, del Sínode de l’Orde i del Consell de l’Abat General. Fou prior del Monestir de Poblet del 2007 al 2016.

És llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat Autònoma de Barcelona (1994), doctor en Filosofia per la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma (2013), amb una tesi sobre la interpretació filosòfica de la mecànica quàntica, i batxiller en Teologia per la Pontifícia Universitat de Sant Tomàs d’Aquino «Angelicum» (2004).

És el director acadèmic dels Cursos de Formació Monàstica de l’Orde Cistercenc. Cap d’estudis de l’Escolasticat del Monestir de Santa Maria de Poblet. Professor ordinari de la Facultat Antoni Gaudí d’Història de l’Església, Arqueologia i Arts cristianes (FHEAG) i professor i tutor dels cursos Science and Faith in Dialogue de la Facultat de Teologia de Catalunya.

Torcal també és president de la Junta Rectora del Paratge Natural d’Interès Nacional (PNIN) de Poblet i ha dedicat part de la seva tasca com a prior de Poblet a tirar endavant el projecte de conversió ecològica del Monestir, dins el marc del projecte Cosmos Poblet, tasca que actualment continua a la cúria de l’Orde a Roma i en diversos monestirs arreu del món.

És membre del patronat de vàries fundacions vinculades a Poblet i a l’Orde Cistercenc, d’àmbit internacional.

La seva recerca inclou diferents publicacions sobre física quàntica, filosofia de la naturalesa, ecologia, transhumanisme, teologia de la creació, monaquisme i l’espiritualitat monàstica, i sobre les relacions entre pensament i fe, ciències, filosofia i teologia.

Personalitats de prestigi

El Premi Gran Gresol s’entrega a personalitats de prestigi que han assolit, amb una trajectòria brillant, èxits importants i una gran notorietat. La seva figura i la seva tasca són, a la vegada, exemple per a empresaris i un referent a nivell nacional i internacional.

El premi s’inspira en la figura simbòlica del gresol: un recipient en el qual, per l’efecte del foc, una barreja de metalls dóna lloc a un producte superior. Una gran personalitat és aquella qui ha aconseguit un gran aliatge de persones o accions a través del «foc» del seu esforç amb una acció notable i molt meritòria, obtenint uns resultats mereixedors de ser reconeguts.

Entre altres personalitats, han rebut aquest guardó Andreu Mas-Colell, Juan Ignacio Cirac, Joan Massagué, Ferran Adrià, Juan Antonio Samaranch, Federico Mayor Zaragoza, Joaquín Navarro Valls, Loyola de Palacio, Valentí Fuster, Adolfo Suárez, Vicente Ferrer, Javier Solana, Pedro Nueno, Santiago Calatrava, Vicente del Bosque o Rafael Nadal.

Comentarios
Multimedia Diari