Llum verda a la construcció de la nova escola de Rocafort de Queralt

La Generalitat ha aprovat una inversió de 685.000 euros per substituir l’actual barracot per un nou centre educatiu

31 octubre 2020 17:30 | Actualizado a 31 octubre 2020 19:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

A Rocafort de Queralt, al cor de la Conca de Barberà, hi ha una dotzena d’infants escolaritzats al poble. El municipi, tot i ser molt petit, disposa una escola rural. No obstant això, les condicions d’aquest centre educatiu, no són les òptimes, ja que es treballa en un barracot que hauria d’haver estat canviat per una escola amb cara i ulls fa molts anys.

Ara, s’ha fet un pas endavant per poder fer realitat aquest nou centre ja que, la Generalitat ha aprovat aquesta setmana una inversió de 685.000 euros per a l’execució de les obres de nova construcció de l’escola que porta el nom de Sant Roc. Per a l’Ajuntament és una bona notícia, ja que l’escola és una de les ànimes del poble i «per conservar-la necessitem la seva continuïtat», explica al Diari l’alcalde de Rocafort de Queralt, Marc Roca.

Això, i la baixada de població «lenta i imparable» dels darrers anys, fan que el municipi necessiti més que mai un equipament com aquest per garantir la seva supervivència. «Les instal·lacions actuals no són les que es mereixen els nanos», diu Roca i «portem anys picant pedra intentant que es faci l’escola i que begui de la sensibilitat que tenim al poble amb les energies renovables i així serà», afegeix. El nou centre escolar de Rocafort de Queralt estarà ubicat al mateix lloc on hi ha actualment el barracot, envoltant la seva estructura, fent la forma d’una lletra L.

Un cop estigui acabat, es retirarà l’edifici actual i l’espai que quedi lliure servirà com a pati. «Cada aula ha de tenir una zona enjardinada al davant que permeti fer classes a l’aire lliure», afirma l’alcalde. A més, es vol que més enllà del projecte educatiu, l’escola tingui un valor afegit, que pugui ser atractiu també per a famílies d’altres municipis i fer que s’animin a portar-los a l’escola Sant Roc.

Escola verda i sostenible

«Serà una escola eficient i sostenible», afirma Roca. Aquests valors van molt alineats amb la política mediambiental que s’està duent a terme des de fa anys per part de l’Ajuntament. «Ha de ser una construcció sense despesa energètica o només amb el mínim, que s’autoabasteixi ella mateixa i ha de disposar de menjador i biblioteca», espais que ara no hi son com a tals. De fet, Rocafort de Queralt és un municipi especialment sensibilitzat amb aspectes relacionats amb la sostenibilitat o amb la transició energètica i s’ha treballat molt per crear consciència de poble sobre aquests temes. Sense anar més lluny, els infants de l’escola actual aprendran aquest any com funciona la recollida selectiva, que al poble és del 89% i «també volem que aprenguin d’on ve l’aigua de Rocafort, que és un servei municipal al 100%», expressa Marc Roca.

Pel que fa a la nova escola, «és una inversió que arriba tard, tot i que els Serveis d’Ensenyament de Tarragona estan molt receptius darrerament, la qual cosa agraïm molt ja que, anys enrere no ha estat així», diu l’alcalde. Ara, perquè el projecte pugui tirar endavant s’han de dur a terme diversos aspectes de caràcter burocràtic i licitar les obres, però la construcció no hauria de portar complicacions, «tinc l’esperança que les actuacions comencin l’any vinent i que l’escola pugui estar enllestida pel curs 2021-2022», conclou Roca.

Comentarios
Multimedia Diari