“L’objectiu és demostrar al consumidor final que l’oli també és cultura, tradició i territori”

La festa gastronòmica, cultural i popular inclou propostes lúdiques diverses amb l’objectiu de divulgar la cultura i el consum de l’oli d’oliva verge extra, un producte tradicional i saludable amb aplicacions novedoses i saludables

25 noviembre 2019 13:46 | Actualizado a 28 noviembre 2019 09:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Protegida Siurana ha organitzat la 19a edició de l’acte, que se celebrarà els dies 29 de novembre (17-21h), 30 de novembre (10-14h i 17-21h) i diumenge 1 de desembre (10-14h) a la plaça Corsini. El president de la DOP Siurana parla de la seva consolidació i les novetats d’enguany.

Torna la 19a edició de la Fira de l’Oli de Tarragona, una bona oportunitat per retre homenatge a aquest producte tan saludable.

Certament. A més, comptarà amb una participació superior envers altres anys pel que fa a entitats productores d’oli d’oliva verge extra (oove). Enguany seran una vintena, tindrem representants de sis comarques de Tarragona emmarcades en el territori DOP Siurana. Aquestes seran la Cooperativa de Cabacés, la Cooperativa de Castellvell, la Cooperativa de Constantí, la Cooperativa de la Bisbal de Falset, la Cooperativa de la Palma d’Ebre, la Cooperativa de les Borges del Camp, la Cooperativa de Montbrió del Camp, la Cooperativa de Picamoixons, la Cooperativa de Riudecanyes, la Cooperativa de Riudoms, la Cooperativa de Salomó, la Cooperativa d’Ulldemolins, Coselva, el Molí del Baix Camp de Mont-roig, Unió Origen, Olis de Catalunya, la Cooperativa d’Almoster i el Molí de la Mola-Cooperativa Falset-Marçà i CEOLPE, centre oleícola del Penedès.

Les entitats productores tenen l’oportunitat d’arribar també a un gran volum de públic.

És molt important que hi siguin. De fet, la DOP Siurana empara un territori de set comarques de Tarragona, és a dir, Priorat, Ribera Ebre, Alt Camp, Baix Camp, Tarragonès, Conca de Barberà, i Baix Penedès. Són 123 municipis. Això significa que hi ha més de 9.000 Ha, 5.000 productors, 32 entitats inscrites i més de 140 marques amb el distintiu DOP. Només els millors olis d’oliva verge extra obtenen la certificació DOP Siurana. La varietat arbequina i l’expertesa de pagesos i moliners en determinen l’essència: són olis equilibrats, molt apreciats per cuiners i consumidors i han aconseguit nombrosos premis nacionals i internacionals any rere any.

A banda de tastar els olis dels diferents estants també tenen una gran importància les activitats paral·leles a la Fira.

La festa gastronòmica, cultural i popular també inclou una programació diversa amb activitats per a tots els públics amb propostes que tenen com a objectiu divulgar la cultura i el consum de l’oli d’oliva verge extra. L’oli verge extra de la DOP Siurana esdevé un pilar per a la dieta mediterrània. Durant la trobada, els assistents podran aprendre a través de degustacions, showcookings i xerrades divulgatives quines són les seves bondats, com de saludable és el seu consum i es demostrarà la seva versatilitat a la cuina.

Quin és el secret per poder arribar a consolidar aquesta mena d’acte durant tantes edicions?

S’ha d’arribar a tothom. Tenim pensades activitats tant per a infants com per a adults. Creiem que aquest és l’encert. S’han programat tastos infantils i tallers familiars amb l’objectiu de demostrar al consumidor final que l’oli també és cultura, tradició i territori. D’altra banda, també donem visibilitat a la DOP Siurana, que va ser la segona DOP de l’Estat, creada el 1977, per la necessitat de certificar l’oli del territori molt reconegut per les seves propietats i qualitat. Val a dir, que és la DOP d’oli més extensa de Catalunya, la de més producció i la que més exporta; i, una de les que més oli amb segell DOP comercialitza a nivell estatal, més del 70% de la producció. Va ser la primera DOP en certificar oli d’oliva verge extra ecològic, un afegit de qualitat.

Quines novetats hi ha enguany?

La DOP Siurana també presentarà el tòtem dels ‘Sentits de l’oli’, una nova eina divulgativa per endinsar els visitants en les aromes, textures i paisatges d’aquest oli tan particular, així com donar a conèixer les propietats organolèptiques i hedòniques de l’oove. També hi ha altres activitats lúdiques que han tingut èxit en altres edicions i, que romandran enguany, seran –per exemple- l’espectacle de l’agrupació de ball TGN Swing (dissabte 30/11, 19-21h) o el sorteig ‘El teu pes en oli’, on es podrà optar per un premi especial equivalent al pes del participant present a la plaça en el moment del sorteig (dissabte 30/11, 17.30h). No es pot oblidar tampoc el vermut-degustació de dissabte a les 11.30 hores, on es podrà gaudir dels vermuts Montebrione, Or del Camp i Vermut de Falset.

Tenim entès que la 19a Fira de l’Oli de Tarragona seguirà, un any més, sent solidària.

Sí. Per cinquè any consecutiu, l’acte inclourà un punt de recollida per contribuir amb el Gran Recapte del Banc dels Aliments.

 

Comentarios
Multimedia Diari