Localitzen al Montsant una falguera vista per última vegada 85 anys enrere

Aquesta planta es va identificar per primera i última vegada al parc a la boca d'un avenc el 1929, de la mà del doctor Prudenci Seró, un dels primers naturalistes, natural de Cabacés (Priorat)

25 enero 2018 17:13 | Actualizado a 25 enero 2018 17:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El butlletí de la Institució Catalana d'Història Natural ha publicat la troballa d'una falguera en perill d'extinció al Parc Natural del Montsant, vista per última vegada fa 85 anys.

Es tracta del conegut popularment com a llengua de cérvol (Asplenium Sagittatum), fàcil de reconèixer per la singularitat de la morfologia de les seves fulles i que viu a les fissures de les pedres, en llocs ombrívols de la muntanya i també a latituds més baixes.

Aquesta planta es va identificar per primera i última vegada al parc a la boca d'un avenc el 1929, de la mà del doctor Prudenci Seró, un dels primers naturalistes, natural de Cabacés (Priorat), que va estudiar la flora de la zona.

Es va especialitzar en briòfits, i va aconseguir crear un herbari amb les 500 plantes més corrents del lloc entre els anys 1945 i 1961.

Posteriorment, els treballs exhaustius dels doctors Julián Molero i Roger Pascual el 1976 i el 2007, respectivament, no van servir per retrobar l'espècie, ni tampoc les recerques impulsades pel Parc Natural de Montsant entre el 2009 i el 2014.

Finalment, el 2014, el doctor Roger Pascual la va retrobar, guiat fins a l'avenc per Josep Ramon Miró, veí de Cabacés.

A més de la falguera, el butlletí de la Institució Catalana d'Història Natural ha publicat 29 cites noves i d'altres dades d'interès de la flora del massís de Montsant, aportades pel doctor Roger Pascual.

D'aquesta manera, augmenten fins a 1.305 el nombre d'espècies de flora vascular al parc del Montsant, convertint-lo en un dels llocs amb més biodiversitat de Catalunya. 

Comentarios
Multimedia Diari